| LIPIEC/SIERPIEŃ 2025 W OBIEKTYWIE | 89 CO UWARZONO W KOCIOŁKU? ZDJĘCIA: ELŻBIETA PODOLSKA Na polanie przy Restauracji Lizawka Poznań w siedzibie Ogólnopolskiej Ambasady Dziczyzny odbył się 1 czerwca wielki festyn z okazji Dnia Dziecka oraz 7 urodzin restauracji, oraz już po raz drugi, Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Kociołek na ogniu. 9 zespołów wybranych z ponad 20 ogłoszeń stanęło do rywalizacji. Ich zadaniem było rozpalenie ognia oraz upichcenie dania z dziczyzny w kociołku. Startujących oceniali m.in. zawodowi kucharze oraz Maciej Nowak, już po raz drugi, smakosz, krytyk kulinarny i Dyrektor Artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu. Dania były wyjątkowe, a przyrządzono je nawet z muflona. Okazało się, że w kociołku ugotować można wszystko — zrobić steki albo kimchi. Wygrało danie z policzków z dzika w sosie z warzywami oraz młodą kapustą z boczkiem przygotowane przez Koło Łowieckie nr 46 Jastrząb w Pniewach. Tomasz i jego partner po odebraniu nagród nie kryli łez, tym bardziej że Tomek jest wciąż uczniem. W czasie festynu było smakowicie za sprawą m.in. zupy gulaszowej z kotła 1000 litrowego oraz dzika pieczone w całości z kaszą w specjalnym piecu. Był pokaz mody oparty na motywach myśliwskich, byli sygnaliści, sokolnicy oraz właściciele psów myśliwskich. Dla dzieci przygotowano mnóstwo atrakcji i specjalny plac zabaw. W przyszłym roku spotykamy się 31 maja. z
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz