SUKCES PO POZNAŃSKU - WRZESIEŃ 2020

sukces po poznańsku | MATERIAŁ PROMOCYJNY P iwa używa się głównie do marynowania mięsa w celu podkreślenia jego walorów smakowych oraz do przyrządzania sosów. Na rynku mamy także wiele wypieków na bazie piwa. Jego gorzkawy smak świetnie łączy się z warzywami zawierającymi dużo cukru jak np. marchewka, cebula czy kukurydza. Dobrze wypada również w połączeniu z miodem, me- lasą i cukrem. Dzięki szerokiemu wachlarzowi rodzajów złotego trunku, możemy poeksperymentować w kuchni. Z piwa może powstać bardzo smaczna zupa cebulowa, gulaszowa czy serowa. Piwa nie można zbyt długo gotować, ponieważ z czasem będzie się wyostrzał gorzki smak i ciemny kolor. Idealnym połączeniem są mięsa, kiełbaski oraz szaszłyki z grilla, które polewamy podczas grillowania. W kuchni najczęściej stosowane jest piwo jasne typu lager. Z kolei browary ciemne sprawdzą się jako dodatek do ciast i czerwonego mięsa. Piwo korzenne i karmelowe będzie pasowało do potraw wigilijnych oraz zimowych grzańców. z Piwne wariacje Piwo jest jednym z najstarszych i zarazem najpopularniejszych trunków świata. Wszelkiego rodzaju piwa już od wieków używane były w kuchni jako składnik wielu różnorodnych prostych oraz bardziej wykwintnych potraw. Z czym łączyć piwo? Pokażemy państwu na bazie Lecha Pilsa. TEKST: Tomasz Zdrenka, Jakub Ćwikliński, Restauracje Garden City | ZDJĘCIE: Sławomir Brandt 74 | SMACZNEGO

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz