SUKCES PO POZNAŃSKU - WRZESIEŃ 2020
sukces po poznańsku | WRZESIEŃ 2020 76 | SMACZNEGO ŻEBERKA MARYNOWANE W PIWIE SKŁADNIKI: ◗ 1 kg żeberek wieprzowych ◗ sól, pieprz, papryka słodka do natarcia MARYNATA: ◗ 1,5 szklanki piwa LECH PILS ◗ 4 listki laurowe ◗ 1 łyżka majeranku ◗ kilka ziaren ziela angielskiego ◗ ząbek czosnku ◗ 1 cebula SOS DO SMAROWANIA: ◗ 1/2 szklanki piwa ◗ 3 łyżki oleju ◗ 2-3 łyżki sosu barbeque PRZYGOTOWANIE: żeberka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dzielimy na małe porcje. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przygotowujemy marynatę z podanych wyżej składników, żeberka wkładamy do miski i zalewamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie żeberka wyciągamy i oczyszczamy z marynaty. Przygotowujemy sos do polewania żeberek w czasie pieczenia: piwo LECH PILS połączyć z sosem barbeque i olejem. Smarujemy żeberka sosem, układamy na blachę i pieczemy w piekarniku przez 3 godziny w temp. 120 stopni, smarując sosem kilkukrotnie i obracając by się ładnie, jednakowo zarumieniły. Żeberka będą gotowe, kiedy kość będzie łatwo odchodziła od mięsa. ROLADA PIWNA Z CYNAMONEM I ŻURAWINĄ SKŁADNIKI NA BISZKOPT ROLADA Z PIWEM: ◗ 300 g jajka ◗ 230 g cukru ◗ 150 g mąki pszennej t550 ◗ 30 g zmielonych migdałów ◗ 140 g piwa LECH PILS PRZYGOTOWANIE: jajka z cukrem ubijamy na wysokich obrotach w mikserze planetarnym tak, żeby cukier był rozpuszczony. Zmniejszając obroty dodajemy mąkę i migdały pół na pół z piwem. Rozsmarowujemy na blaszce cienko i wypiekamy w 210 stopniach przez 8-10 minut. Wypieczoną roladę od razu przykrywamy, żeby się nie wysuszyła i była elastyczna. SKŁADNIKI NA KREM CYNAMONOWY: ◗ 250 g śmietany ◗ 250 g mascarpone ◗ 10 g wanilii ◗ 5 g cynamonu ◗ 50 g cukru PRZYGOTOWANIE: śmietanę razem z cukrem, cynamonem i wanilią ubijamy na sztywno. Osobno ubijamy mascarpone i łączymy ze sobą delikatnie mieszając. Gotowy krem należy cienko rozsmarować na roladę, schłodzić do ściągnięcia kremu. Następnie zawinąć w roladę. SKŁADNIKI NA SOS ŻURAWINOWY Z PIWEM: ◗ 200 g żurawiny ◗ 100 g cukru ◗ 20 g wody ◗ 300 g piwa LECH PILS PRZYGOTOWANIE: wodę i cukier zagotować do 120 stopni i wrzucić świeżą żurawinę. Gotować do rozpuszczenia owocu. Cały czas gotując, podlewać piwem stopniowo. Z każdym podlewaniem, wygotowywać jak najwięcej, żeby powstał gęsty sos.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz