SUKCES PO POZNAŃSKU - WRZESIEŃ 2020
80 | SMACZNEGO sukces PO POZNAŃSKU | WRZESIEŃ 2020 Gieno Mientkiewicz smakosz, znawca serów, twórca pojęcia zagrodowe sery, piewca twarogów: – Najbardziej kocham słodycze, dlatego w Poznaniu do- ceniam cukiernie i piekarnie np. „Big Bonjour”. Młyńska 12 to jest naprawdę dobry adres. Lubię zaglądać tam, gdzie jest kuchnia polska. W ubiegłym roku odwiedzi- liśmy „Mugę” i mogę to miejsce polecić. Kolejnym jest „SPOT”. Bardzo szanuję to, co robią. Świetna atmosfera, jakościowo dobre rzeczy. Zaglądam też – z racji zainte- resowania serami – na Zielony Targ. Otworzyła się na Ratajczaka „Fromażeria”. To pierwsza w Polsce Restau- racja i Cheese Bar. Kucharze wrócili z Hiszpanii i posta- nowili otworzyć zupełnie nowy koncept. W Concordii nie zawsze jest zachwycająco, ale zawsze ciekawie. Byłem tam już kilka razy, żeby podpatrzeć, jak się na nowo coś robi. Tam się stale coś zmienia. Ostatnio ulubione miejsce to „Wino i Winyle”, gdzie współistnieje nieocze- kiwane zderzenie tych dwóch rzeczy. Ciągle jeszcze lubię zajść do „Pod Niebieniem”, bo tam w zasadzie jadłem zawsze dobre rzeczy. Zauważyłem też wiele niesamowi- tych miejsc jakby w drugim kręgu od Rynku. Tam można znaleźć mnóstwo takich etnicznych miejsc i to mi się bardzo podoba. Chcę znaleźć trochę czasu, by pochodzić i je odwiedzić. No macie jeszcze City Park z „Cuciną” i „Mielżyńskim”. Tam nocowałem, kiedy robiłem reklamę dla Lidla i bywałem częściej. Wtedy jeszcze szefem kuch- ni był Ernest Jagodziński, który teraz ma swój własny „Autentyk”. Widać, że to człowiek, który wie, co robi, niekoniecznie lansuje siebie, a po prostu dobrą kuchnię. Jest też jedno miejsce, które zabrałbym ze sobą do Warszawy. To taka księgarenka z wyprzedażami, kiedyś była w Arsenalne, a teraz jest naprzeciwko. Chodzę tam co roku, żeby sobie uzupełnić tomiki wierszy. Tam sobie szukam. Lubię wiersze, ale nieszczególnie śledzę nowości. Tam sobie uzupełniam taki zapasik. A swoją drogą w Ar- senale napotkałem kilka naprawdę świetnych wystaw, m.in . Ryszarda Kai. Zachwycające macie też Jeżyce. Cały czas planuję pochodzenie ulicami i odwiedzanie znajdu- jących się tam lokali, nawet tych najbardziej ukrytych, a może przede wszystkim tych. Poznań to miasto wielu różnych kulinarnych doznań. Kuchnie, kucharzy i ich smaki doceniają nie tylko pozna- niacy, ale też smakosze z całej Polski, którzy wracają tutaj od wielu lat i cały czas im mało i cały czas szukają kolej- nych miejsc i odkrywają smakowite dania. Warto wybrać się ich śladami. Jesień to doskonała pora, by próbować. z NAJBARDZIEJ KOCHAM SŁODYCZE, DLATEGO W POZNANIU DOCENIAM CUKIERNIE I PIEKARNIE Adam Chrząstowski Gieno Mientkiewicz
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz