SUKCES PO POZNAŃSKU 9/2021

24 | NA OKŁADCE | wrzesień 2021 powodują, że po zaparzeniu herbata robi się niebieska, a kiedy doda się cytrynę – zmienia barwę na fioletową. MG: Testujemy herbaty konopne, które potrzebują odpo- wiednich atestów. Planujemy także osobne serie herbat: picup light i picup strong. To dopiero przed nami, ponie- waż każda nowość wymaga od nas zmian na produkcji. Skąd wiedzieliście, ile herbaty umieścić w filtrze na dnie kubka? MG: Piję bardzo dużo herbat w ciągu dnia. Poza tym, zanim światło dzienne ujrzała ostateczna wersja herbaty, którą Pani pije, wysyłałem kubeczki z różną gramaturą do znajomych, przyjaciół i wszyscy testowaliśmy. Dokładali- śmy, odejmowaliśmy liści, kombinowaliśmy i ostatecznie uzyskaliśmy gramaturę idealną. Każdy gatunek herbaty jest inny, a więc proporcja wkładu w każdej z nich jest inna. VS: Nie szliśmy na kompromisy, jeśli chodzi o herbatę. Stosujemy najbardziej szlachetne mieszanki i odmiany. Testowaliśmy różne możliwości, żeby dojść do rozwiąza- nia idealnego. MG: Warto dodać, że nasze herbaty nie są perfumowane. Postawiliśmy na smak, dlatego tak uparcie szukaliśmy produktów premium. A kto zaprojektował maszynę do produkcji kubków? MG: Ja (śmiech). Jestem taki człowiek-orkiestra. Księgowy z pomysłami. Jesteśmy małą firmą rodzinną, która chce się rozwijać i stawiać na ekologię. Chcemy dbać o środowisko, o to, co nas otacza. Zrobiłem stronę internetową, przy- gotowałem projekt, formalności. W dzisiejszych czasach mamy ten luksus, że wiele zadań można wykonać online lub outsorcingować – kwestia tylko dobrego podejścia menadżerskiego. Żona bardzo pomagała mi w doborze smaków, dziś zajmuje się sprzedażą naszych produktów za granicę. Doskonale mówi w języku angielskim, stąd chyba lepiej idzie nam za granicą niż w kraju (śmiech). Najwięcej kubków sprzedajemy na rynek amerykański, brytyjski i niemiecki. Wysłaliśmy nasze herbaty do Dubaju. Rozma- wiamy tam z konkretnymi markami i mamy pozytywny odzew. I mimo że Zjednoczone Emiraty Arabskie nie są raczej koneserem herbaty ze względu na klimat, są bardzo zainteresowani naszym produktem, podobnie jak duża zagraniczna linia lotnicza. Czy kubki ekologiczne nie powinny być szare? MG: Proszę sobie wyobrazić, że najbardziej ekologiczne wychodzą w kolorze oryginalnym, a więc białym. Wszystkie szare kubki nie są ekologiczne – są pomalo- wane farbą na szaro. A kawa? Jest w Waszej ofercie? MG: Z racji tego, że nie jestem kawoszem, nasze

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz