SUKCES PO POZNAŃSKU 9/2022

| 27 | WRZESI EŃ 2022 WARTE POZNANIA Fromażeria przy ulicy Ratajczaka świętuje drugie urodziny. To pierwsza w Polsce restauracja z cheese barem, w której oprócz autorskiej, sezonowej kuchni można spróbować niemal 40 rodzajów popularnych i docenianych na świecie serów. – Ale Fromażeria to przede wszystkimmiejsce, w którym goście mogą odbyć niesamowitą kulinarną podróż – mówi Marcin Smoczyński , który przez kilkanaście lat jeździł po świecie, zdobywając doświadczenia w gastronomii. Ostatecznie postanowił wrócić z Australii do rodzinnego Poznania i stworzyć restaurację, która nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale przede wszystkim dostarcza gościomwrażeń. ROZMAWIA: ANNA SKOCZEK ZDJĘCIA: MH MAŁGORZATA HAŁAS Przychodzi do Fromażerii gość, który nie zna się za bardzo na serach… i co się dzieje? Marcin Smoczyński: To jest dla nas najlepszy gość. Jako pierwsza w Polsce restauracja z cheese barem istniejemy, aby wprowadzać gości w cudowny świat sera, tworząc dla nich unikatowe doświadczenia smakowe. Nie traktujemy przy tym nikogo tak, jakby wiedział o serach i winach mniej od nas. Po prostu skupiamy się na kulinarnych doznaniach niezależnie od tego, czy gość na co dzień pija świetne francuskie bordeaux, czy podstawowe białe wino. Naszym zadaniem jest to, żeby naszemu gościowi smakowało to, co mu podamy według jego preferencji. Dlatego zawsze staramy się porozmawiać z gośćmi i zrozumieć, o co im chodzi w danym dniu, a na końcu doradzić najlepiej, jak to tylko możliwe. Co poleciłby Pan podczas pierwszej wizyty we Fromażerii? Każde nasze danie w pewien sposób zaskakuje, ale najlepszym sposobem na doświadczenie przekroju naszej kuchni jest menu degustacyjne, tworzone codziennie przez szefa kuchni na bazie naszej regularnej karty dań. Z drugiej strony, oferta cheesbarowa jest czymś równie unikatowym, szczególnie dla naszych gości biznesowych, którzy spędzają unaswieczory, żebywrelaksującej atmosferze porozmawiać jednak na tematy służbowe. Gościom, którzy przychodzą do nas pierwszy raz na sery, osobiście poleciłbym deskę degustacyjną, czyli stworzony przez nas na zamówienie przekrój naszych najlepszych serów. Oczywiście do każdej z tych okoliczności potrafimy dobrać alkohole z naszej unikatowej selekcji. Sery podajemy głównie w porcjach degustacyjnych, co pozostawia miejsce na dobranie oprócz nich jeszcze czegoś z naszej karty. Co w niej znajdziemy? Lubimy serwować zaskakujące dania, które są twistem na klasycznej polskiej i wielkopolskiej kuchni. W naszej karcie można znaleźć na przykład wszechobecny tatar, ale obiecuję, że to nie jest zwykły tatar i jest tam mnóstwo smaków, których normalnie w takim daniu się po prostu nie spotyka. Mamy przede wszystkim sezonowe, oryginalne, stworzone z najlepszych składników dania z wykorzystaniem serów, podane w casualowy sposób. Nie bylibyśmy jednak pełnokrwistą Fromażerią, gdyby nie było u nas również dań mocno serowych, takich jak burrata, alpejskie fondue, sery zapiekane w piecu lub fantastyczne cheeseburgery… Można u Was spędzić dosłownie cały wieczór. I wielu gości tak właśnie robi. Goście spędzają u nas czas, ponieważ na swój sposób każdy może zaprojektować swoją własną podróż kulinarną. Niezwykle popularne | MATE IAŁ P ROMOCYJNY

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz