SUKCES PO POZNAŃSKU 9/2024

| WRZESIEŃ 2024 ZAPOWIEDZI | 11 szym poziomie. Warto posłuchać uwag jury (pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej) oceniającego ich pracę. Raczej nie będą tak szydercze, jak w telewizyjnym show, ale na pewno będą konstruktywne. Pozwolą zawodnikom wejść na jeszcze wyższy stopień wtajemniczenia. ZANURZ SIĘ W KULINARNY ŚWIAT Niewiele jest w Polsce okazji, by, nie będąc szefem kuchni lub właścicielem restauracji, choćby na chwilę wejść w ten kulinarny świat. Tym bardziej warto zapamiętać nazwę „Kulinarny Puchar Polski” i skorzystać z tej okazji. Jeśli do tego lubicie smak dobrej (naprawdę dobrej!) kawy z najdalszych zakątków świata – znajdziecie ją na Festiwalu Kawy, odbywającym się w ramach targów. Jeśli kochacie smak rzemieślniczego pieczywa – jego zapach poczujecie podczas konkursu dla piekarzy Master Baker. No i jeśli czytacie ten artykuł przed 6 września, nawet nie musicie za te okazje płacić, bo do tego dnia bilety na targi POLAGRA są bezpłatne. Jeżeli jednak to wydanie „Sukcesu po poznańsku” wpadło Wam w ręce po tej dacie, po prostu zapiszcie się na jedno z zaplanowanych przez organizatorów szkoleń dla gastronomii lub branży spożywczej. Świat pięknych smaków stoi przed Wami otworem. Wystarczy do niego wejść. z a drugiego dnia zaplanowano finał 22. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. ŚLEDŹCIE TE NAZWISKA Osobom niezwiązanym z branżą gastronomiczną nazwa „Kulinarny Puchar Polski” niewiele może mówić, ale wśród dotychczasowych zwycięzców i jurorów tego konkursu są tacy, którzy brali udział we wspomnianym „Master Chefie”. Niektórzy nawet ten program wygrali. W zdecydowanej większości uczestnicy i laureaci KPP albo pracują w najlepszych restauracjach w kraju i za granicą, albo reprezentują lub trenują kadry reprezentacji Polski kucharzy (tak, mamy takową). Te nazwiska łatwo znaleźć, a na pewno warto śledzić. Może się okazać, że w restauracji, do której akurat się wybieracie, danie przygotowuje właśnie zwycięzca KPP – perfekcjonist(k)a, który/a na serwowanie go według swojego autorskiego przepisu poświęcił/a tysiące godzin. Kamil Bujdasz i Paweł Baran, Przemysław Szwak i Maria Zakhidna, Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska, Jakub Żymelski i Bartosz Zajdel, Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś, Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk. Zapamiętajcie te nazwiska. Dlatego warto im kibicować. Warto podziwiać ich pracę z bliska, warto zagłębić się w świat perfekcyjnej kuchni na najwyż-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz