SUKCES PO POZNAŃSKU 10/2021

78 | SMACZNEGO | PAŹDZIERNIK 2021 CO JADANO? Sięgając po przepisy dawne, odkrywamy bardzo wykwintne dania. Trafiały one na magnackie i kró- lewskie stoły, a tam musiał panować dostatek graniczący z potężnym marnotrawstwem żywności. Wiele bowiem dań przygotowywanych na kolacje, obiady lądowało w koszach. Dzisiaj dziwimy się, skąd nam się to wzięło, że jesteśmy liderami pod względem marnotrawienia produktów spożyw- czych. W roku 1681 na ucztę weselną z okazji ślubu Felicjana Potockiego z panną Lubomirską zużyto: 30 danieli, 45 saren, 25 jeleni, 10 kozic, 4 dziki, 300 zajęcy, po 1000 par kuropatwi jarząbków, 100 dzikich gęsi, 800 dzikich ka- czek i 12 dropi. Na takich przyjęciach przyrządzano takie dania jak: zając w śmietanie, dzik w sosie wiśniowym, pieczeń z dzika w sosie z róży, głowa dzika faszerowa- na, comber jeleni ze smardzami, mózg jelenia, żeberka sarnie w szarym sosie, bażant nadziewany bekasami czy befsztyk z żubra. DLACZEGO KUCHARZE SIĘGAJĄ PO DZIKIE MIĘSO? Podkreślają w zasadzie dwa walory: smak i zdrowie. To szlachetne mięso pocho- dzi od zwierząt, które żywią się w przyrodzie w naturalny sposób, zjadając żołędzie, kasztany, pędraki, trawę oraz podjadając rośliny uprawne rolników. Nie jest tu potrzebna ingerencja człowieka w postaci zastrzyków z antybiotykami, gdyż przyroda sama selekcjonuje zdrowe okazy. Ponadto mięso do spożycia jest poddane dokładnemu badaniu przez służby weterynaryjne. – Wybierając w restauracji danie z dziczyzny lub samodzielnie sięgając po ten produkt, warto wiedzieć, iż dziczyzna jest najzdrowszym i najbardziej lekkostraw- nym z mięs. Niska kaloryczność i stosunkowo mała zawartość tłuszczu pozwala na uwzględnienie dziczyzny w różnych dietach. Co więcej, nie jest ona poddawana żadnym sztucznym zabiegom i chemicznym ingeren- cjom, tak jak ma to miejsce przy innych rodzajach mięs. Wszystkich, którzy dbają o to, co jedzą oraz tych, którzy

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz