SUKCES PO POZNAŃSKU 10/2021

| PAŹDZIERNIK 2021 80 | SMACZNEGO JESIEŃ MA KOLOR MIRABELKI Jest takie miejsce w Poznaniu, w którym chce się spędzić jesień. Pluszowy fotel, lampa z dużym abażurem dająca ciepłe, klimatyczne światło, poducha w kolorze mirabelki i kieliszek wina – to niezbędne elementy jesiennych, popołudniowych chwil oraz wczesnych wieczorów. Taką scenerię proponuje restauracja Oregano and Wine, której wnętrze i menu zachwyci niejednego sympatyka tej pory roku. TEKST: MARTA RYBKO | ZDJĘCIA: ARCHIWUM MTP K oneserzy jesiennych zbiorów z pewnością zacierają ręce na samą myśl o grzybach, dyni, gruszkach czy kiszonkach. Jesień to bowiem taka pora roku, która łączy w sobie wspomnienie minionego lata i obietnicę świeżych smaków. Tę obietnicę spełnia Tomasz Zdrenka, szef kuchni restauracji Oregano and Wine, który jesienią rozwija skrzydła swej wyobraźni i zaszywa się w kuchni, testując nowe, autorskie połącze- nia. Doskonale odnajduje się w klimacie mięsnych, zioło- wych i sezonowych składników. Slow food, filozofia, jaką wyznaje, sprawdza się przy tworzeniu receptur dań, które uwodzą smakiem, zapachem i barwami. Jak to robi? To prawdziwy kulinarny mistrz, utytułowany i utalento- wany, który cenne składniki zamienia w rozgrzewające, pełne aromatu dania, podane z wykwintnymi dodatkami. Dania, którym nie można się oprzeć! KASZTANY NA TALERZU Jakie skarby pojawią się w naszych daniach, gdy tylko zdecydujemy się odwiedzić Oregano and Wine? Wystar- czy spojrzeć w menu, widać to już w pierwszych pozy- cjach – w grupie przystawek, gdzie znajdziemy między innymi tatar z polędwicy wołowej z piklowanym borowi- kiem i majonezem z kiszonego ogórka. Z kolei mirabelka

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz