SUKCES PO POZNAŃSKU 10/2021
SMACZNEGO | 81 | PAŹDZIERNIK 2021 towarzyszyć będzie carpaccio z tuńczyka, podawanemu z marynowaną marchwią i flambirowanym ananasem – czyli płonącym przez kilka chwil efektownym płomie- niem owocem. Jesień to kolebka zup. W menu dostępne będą dwie: sycylijska rybna z kalmarami oraz krem z topinamburu, podawany z gruszką w occie jabłkowym, w którym zatopione będą kasztany. W ROLI GŁÓWNEJ W menu Tomasza Zdrenki nie mogło zabraknąć kaczki. Jesienią wystąpi ona w roli głównej z knedlami, kon- fiturą z kapusty modrej i podawana będzie z makaro- nem z dyni i suszem z suszonych owoców. Łatwo sobie wyobrazić, jak to danie pięknie pachnie i wykwintnie smakuje. Amatorzy dziczyzny z kolei wybiorą comber z jelenia z krokietem z żurawiną i pieczonym ziemnia- kiem faszerowanym grzybami, który muśnięty sosem demi-glace aromatyzowanym kawą, uwiedzie niejedno podniebienie. Ryby i owoce morza to także wdzięczny temat szefa kuchni. W jesien- ne dni będzie można zamówić troć wędrowną z risotto oraz nero spa- ghetti z krewetkami i ośmiorni- cą w winno-maślanej emulsji. Wegetarianie także znajdą coś dla siebie. Zdrenka proponuje ravioli z pieczoną dynią i ricottą z panierowa- nym boczniakiem, jarmużem i parmezanem. CZEKOLADA – PRZYJACIÓŁKA JESIENI Uwielbiamy ją za zapach i smak, który w jednej chwili sprawia, że nawet krótki jesienny dzień staje się piękniejszy. Czekolada – dodaje nam energii i sta- nowi źródło ponad 600 substancji, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Dlatego w Oregano and Wine, oprócz przytulnego wystroju, kusić nas będzie zapach musu czekola- dowego podawanego z biszkoptem pomarańczowym, calamansi i ciastkiem Sablé. Czyż nie jest to doskonała wymówka do zrobienia sobie przerwy na kawę? Asem w ręka- wie autora menu jest… beza. Wspaniała królowa wyra- finowanych podniebień, która w szacie cremeux z orzecha laskowego z kon- fiturą z czarnej porzeczki i czerwonego pieprzu spowoduje, że już po pierwszym kęsie zatopisz się w pluszowym fotelu na dobre. JAZZOWE WIECZORY Aby prawdziwej uczcie zmysłów stało się zadość, w Oregano and Wine obok wyśmieni- tej kuchni, otrzymamy porcję muzyki na żywo. Kameralne składy, jazzowe standardy i nie tylko, wybitni instrumentaliści i czarujące wokale to coś, po co lokalni melomani wracają w to miejsce. To niepowtarzalna możli- wość posłuchania i obejrzenia z bliska muzyków tworzących z publicznością więź, oczarowując i otulając ją tak, że wspomnienia koncertów żyją w niej jeszcze długo. Daty koncertów można sprawdzić na www.oreganoandwine.pl . Jesienna aura to zmienna aura. Raz częstuje nas deszczem, innym razem serwuje ostre promienie słońca, a hulający wiatr przegania nas skutecznie, odbierając chęć do wyjścia z domu. Warto wiedzieć, że w Poznaniu na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich jest miejsce, które otacza nas zawsze przytulnym nastrojem. To alternatywna prze- strzeń, w której można się zaszyć przed świa- tem i cieszyć smakami z najwyższej kulinarnej półki. Na taką jesień można mieć apetyt! z
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz