SUKCES PO POZNAŃSKU 10/2022

24 | NA OKŁ ADCE | PAŹDZIERNIK 2022 Tak jak ciasto na pizzę? Tak, a wie Pani, jakie jest najlepsze? Takie w okolicy ter- minu ważności – wtedy wychodzi genialna pizza. Jest lekka i nie czuć jej na żołądku. Wiele razy zdarzyło mi się pójść do pizzerii, zjeść pół pizzy i być pełnym. To ozna- cza jedno: źle zrobione ciasto, którego nie powinno się w ogóle sprzedawać. Jak wiele innych produktów. U Was jest inaczej, to pieczywo smakuje. Ostatnio moim faworytem jest chleb natura. Z czego się składa? Woda, mąka żytnia, sól i ziarno słonecznika. Osobiście jestem fanem razowego i orkiszowego, chociaż ten drugi jest trudny w wypieku i nie wychodzi idealnie. Co to znaczy? W środku czasami jest wilgotny. I nie wynika to z tego, że jest niedopieczony. Dzieje się tak, kiedy na dworze jest wilgoć i przyducha. Dlatego tak ważny jest sposób prze- chowywania pieczywa: chleb zamykamy w torebce papie- rowej i owijamy bawełnianym ręcznikiem, następnie wkła- damy do chlebaka. W ten sposób zachowuje świeżość. Czy bułki poznańskie i kajzerki, których sprzedaje się najwięcej w Polsce, są zdrowe? Ale skąd! Zawierają czystą pszenicę. Białe pieczywo jest bar- dzo niezdrowe. Nie wiem, dlaczego Polacy sięgają po nie najczęściej. Wystarczyłoby zamiast jednej pszennej bułki zjeść jedną z ziarnem, choćby z mąk mieszanych. Najlep- sze są żytnie, grahamki, bułki z ziarnami, które dostarczają składników odżywczych i filtrują jelita. Naprawdę chciał- bym, żeby wszyscy jedli zdrowo. A ja chciałbym sprzedawać tylko bułki z ziarnami, bo ziarno to odkurzacz dla naszego organizmu. Osobiście nie sięgnąłbym po bułkę pszenną. Szkoda zdrowia. Uwielbiam nasz ciepły razowy chleb, ale nie jeżdżę już rano do piekarni, bo jestem łakomczuchem i do wieczora potrafię zjeść cały bochenek. Bezpieczniej jest, kiedy biorę go ze sklepu w środku dnia (śmiech). Przed nami sezon rogalowy… Oj, tak, chociaż u nas ten sezon trwa cały rok. W oko- licach 11 listopada jedynie zwiększamy produkcję. Wy- piekiem tradycyjnych wyrobów zajmujemy się od ponad 20 lat. Pomimo że każdy rogal wygląda nieco inaczej, bo zwijany jest ręcznie, to przepis na rogale oraz ich smak pozostają niezmienne. Stworzyliśmy pierwszy w Polsce sklep internetowy z rogalami – www.rogalemarcinskie.pl . Naszych wyrobów można spróbować też w sieci Żabka w całej Polsce, ale tylko w okresie listopadowym. Zachęcam do próbowania.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz