SUKCES PO POZNAŃSKU 10/2022

66 | SMACZNEGO | PAŹDZIERNIK 2022 kebab, pizzę, strusia, burgera czy ramen niż poczci- wego schabowego. Król jednak był cierpliwy. Ciężkie i mroczne dla gastronomii czasy zamknięcia restau- racji z powodu pandemii spowodowały, że restauracje swój byt oparły o wywozy. Tu okazało się, że schabowy stał się hitem wywozów. No bo dobrze znosił transport, zdecydowanie lepiej niż np. stek, a i cena przemawiała za kotletem. W tych czasach królem był dla mnie scha- bowy o średnicy ponad 40 cm z ziemniakami i własny- mi surówkami z Bistro Kopernik na Osiedlu Koperni- ka. Gruby nierozklepany, ze wspaniałą panierką, która nie rozstawała się z mięsem. Wydawany był w wielkim pudle od pizzy. Można zdecydowanie powiedzieć, że pandemia zmie- niła nasze gusty. Wracamy do kuchni polskiej, a patrząc na menu nawet tych bardzo dobrych restauracji, na czele pojawiają się schabowy, kaczka i wcale nie tak rzadko de volaille. SCHABOWY – DANIE PIERWSZEGO WYBORU Niezwykle zaskakujące okazały się wyniki ankiety za- mieszczonej w „Polityce” w sierpniu tego roku: „Co trze- ci Polak przed trzydziestką i młodszy, zapytany, co naj- chętniej zjadłby na najbliższy obiad, wskazał schabowego z kapustą. Dwukrotnie więcej niż drugi na liście kebab (17 proc.) (…) Schabowy dominuje we wszystkich gru- pach wiekowych (…) Co zaskakujące, wybierałyby go również osoby deklarujące, że unikają jedzenia mięsa”. To nie wszystko, w ubiegłym roku w drugiej połowie jeden z portali wożących jedzenie na telefon podał infor- mację, że zamówiono aż 14 tysięcy kotletów schabowych. JAKI JEST WSPÓŁCZESNY SCHABOWY? Obserwując preferencje i kotlety w menu, król powi- nien być duży, taki 250 gramów minimum, a i półkilo- we też się zdarzają, bo wyposażone są jeszcze w farsz. Musi mieć chrupiącą skórkę, panierka nie może scho- dzić z mięsa, a to musi być miękkie i nierozklepane na grubość kartki papieru. Podany koniecznie wprost z patelni. Co ciekawe, to są główne preferencje podczas wyboru. A nie jak jeszcze niedawno cena. Jeśli będzie smaczny, jeśli się najem, cena jest wtórna i nikt nie mówi o „paragonach grozy” – najbardziej idiotycznym zjawisku ostatnich dwóch lat. SCHABOWY GIGANT Największy w Polsce kotlet schabowy usmażono w Gar- wolinie podczas corocznej imprezy pod nazwą „Festiwal Tradycji i Kultury Garwolina”. Organizatorem i pomysło- dawcą całego przedsięwzięcia był Marek Rybacki (zdo- bywca Kulinarnego Pucharu Polski w roku 2021) z Ho-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz