SUKCES PO POZNAŃSKU 10/2024

| PAŹDZIERNIK 2024 SMACZNEGO | 61 DOMOWE PRZETWÓRSTWO ŚLIWKOWE Jak wspomniałem, moja babcia pakowała całe kilogramy śliwek do słoików w occie, wykorzystując jako przystawkę do mięs na świąteczno-rodzinne imprezy, ale także do czerniny. W naszej rodzinie jadło się więcej śliwek w occie niż marynowanych grzybków, bo nikt się na nich nie znał i nie zbierał. Jak podają rodzinne przekazy, śliwki babci był znakomite, słodkie, lekko tylko kwaskowe, z odrobiną goździków i cynamonu. Nie wiem, bo jako dziecko nie konsumowałem, bo to niezdrowo jeść z octu, a potem ogłosiłem strajk na znak protestu nad dyskryminacją kulinarną i nie jadałem. Poznałem ich prawdziwy smak dzięki mojej teściowej, która robiła wyśmienite. To prawdziwa sztuka, by złapać balans między kwasowością octu i słodyczą owocu, który musi być wsparty słodkością miodu albo cukru. ce moczy się przez całą noc w zimnej wodzie. Następnie wieprzowinę gotuje się, dodaje namoczone owoce razem z płynem, w którym się moczyły, i dogotowuje. Z wywaru sporządza się sos, dodając do niego, by zagęścić, zasmażkę lub gęste powidła śliwkowe i ta druga wersja jest prawdziwym „niebem w gębie”. Sos doprawia się do smaku cukrem, solą, cynamonem, utartą skórką i sokiem z cytryny. Danie serwuje się na ciepło z buchtami lub kluskami, oczywiście śląskimi. Schab ze śliwką to danie, które jest tak popularne, że trudno przypisać mu jakieś regionalne konotacje. Był to klasyk podawany na ciepło w najlepszych restauracjach, Orbisach, ale także w karczmach, na weseliskach i bankietach PRL-owskich bonzów na zimno zalany galaretą. Zawsze zastanawiało mnie, gdy byłem dzieckiem, jak wpycha się śliwki do środka schabu? To proste, bierzemy długi, cienki nóż, idealnie do tego nadaje się rzeźnicki. Nacinamy mięso na środku i powoli przebijamy się na drugi koniec. W razie potrzeby otwór należy lekko poszerzyć z obu stron. W tak stworzony kanał wpychamy suszone śliwki bez pestek. A jak suszone śliwki, to te, które kocham pasjami, czyli suska sechlońska. Jest to odmiana handlowa suszonych owoców śliwy domowej, produkowanych metodami tradycyjnymi wyłącznie na terenie gmin: Czchów, Gnojnik, Iwkowa, Łososina Dolna, Gródek nad Dunajcem, Lipnica Murowana i Laskowa. Produkt posiada Chronione Oznaczenie Geograficzne Unii Europejskiej. Wykorzystując ją np. do gotowania bigosu, muszę mieć dwa opakowania. Jedno jakimś dziwnym trafem znika… Knedle ze śliwkami najlepsze jadłem na Śląsku w jednej z chorzowskich restauracji. Podawano je tam na pełnym wypasie. Polane masełkiem z tartą bułką, cukrem i śmietaną. I to kolejne „śląskie niebo w gębie”. W mojej poznańsko-wielkopolskiej rodzinie babcia Anastazja robiła knedle, ale z truskawkami. Jeśli chodzi o śliwki, przygotowywała podobno genialne w occie. Nie można pominąć cesarza domowych przetworów, czyli powideł śliwkowych, ale by je opisać i zrobić, trzeba mieć mnóstwo czasu i cierpliwości. No, ale takie naleśniki z powidłami, piernik bożonarodzeniowy przełożony śliwkową masą, pączek nadziany tym cudem czy własny chleb posmarowany masłem i powidłami będą się śnić po nocach.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz