| październik 2025 smacznego | 55 Jak ważny jest placek w ludzkiej świadomości, niech świadczy fakt, że nawet w dzisiejszym świecie pojawiają się teorie, że Ziemia wcale nie ma kształtu kulistego, jest placuszkiem, a społeczeństwo jest oszukiwane przez naukowców. „Płaskoziemcy” mają nawet swoje „dowody” na plackowatość Ziemi, bo np. twierdzą, że obecnie żadne zdjęcia z kosmosu nie istnieją i wszystko to są fałszerstwa i jest to jeden wielki spisek NASA i masonerii, tylko że żaden z tych, co to mówią, nie był w kosmosie, nie zrobił zdjęcia płaskiej Ziemi. Skoro nie ma dowodów, to na czym opierają swoje teorie? Byłbym skłonny przychylić się do Ziemi placuszka w jednym momencie, czyli po obfitym spożyciu plyndz. Wtedy wszystko kojarzy mi się z chrupiącymi plackami posypanymi cukrem z kleksem śmietany. A, i jeszcze jedno, jak ktoś będzie organizował wyprawę na koniec ziemskiego placuszka, to chętnie się wybiorę ze sporym plecakiem ziemniaczanych smakołyków. No dobrze, dość o astronomii, pora na placki te z patelni! Z czego… Oczywiście widzę las rąk, które podnoszą się i wszyscy krzyczą głośno: „z ziemniaków!”. Pośród tego tłumu nieśmiało pojawiają się zwolennicy cukiniowych albo cukiniowo-ziemniaczanych, ktoś nieśmiało rzuca – z korbola, czyli dyni. Ale ciekawą wersją placków ziemniaczanych są te wykonane z batatów, buraków, marchwi, selera, pietruszki, kabaczka. A co powiecie na kalafiorowe, brokułowe, szpinakowe, pieczarkowe albo z zielonego groszku? Gdyby było mało, te dary Ziemi można mieszać ze sobą, tworząc kolejne warianty smakowe. Niezbędna tarka Generalnie chcąc zrobić na obiad, kolację, ale również na drugie śniadanie, bo większość z nich z odpowiednimi dipami znakomicie smakuje także na zimno, potrzebujemy tarki, i to najlepiej z grubymi oczkami. Po starciu warzyw musimy je odsączyć na sicie z drobnymi oczkami albo odcisnąć w gazie. Kiedy mamy masę warzywną, to konieczna jest... ... baza Ona jest właściwie podobna i wykorzystując ją, możemy upiec każde placuszki. Oczywiście do każdych można dodać takie ingrediencje, jak: skyr, jogurt, śmietana, twaróg czy żółty ser tarty. Podstawę stanowią jednak dorzucone do startych warzyw mąka i jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy i szukamy dobrej, sprawdzonej patelni. Tłuszcz ważna rzecz To bardzo istotny element decydujący o tym, czy nasze placki będą miały złocistą skorupkę i będą chrupiące. Do smażenia placków warzywnych najlepiej użyć tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia, który zapewni wspomniany efekt. Warto postawić zatem na rafinowany olej rzepakowy ze względu na neutralny smak i stabilność termiczną lub masło klarowane dla dodatkowego smaku i chrupkości. Alternatywnie można użyć smalcu. Był od zawsze powszechnie stosowanym tłuszczem w tradycyjnej kuchni polskiej, nadawał potrawom wyjątkowy smak i chrupkość. I jeszcze jedno bardzo ważne — tłuszcz musi być dobrze rozgrzany, zanim trafi na patelnię, aby placki nie wchłonęły go za dużo, a smażyły się równomiernie i złociście. Patelnia Jednym z kluczowych kryteriów, które należy wziąć pod uwagę w trakcie wybierania naczynia, jest materiał. Jaka patelnia do placków będzie najlepsza? Stalowa bez wątpienia sprawdzi się doskonale. Jest wytrzymała, odporna na zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne, a do tego wspaniale przewodzi ciepło. Warto też sięgnąć po patelnie żeliwne – podobnie jak stalowe równomiernie rozprowadzają ciepło, dzięki czemu placki szybko zyskują chrupkość i złoty kolor. Patelnie tego typu utrzymują ciepło przez długi czas, co pozwala na zachowanie stałej temperatury smażenia. Jeśli nie mamy takich, nie rzucajmy się do internetu, by kupić w sklepie wysyłkowym, tylko zastanówmy się, która z naszych patelni podoła zadaniu i sprawdzi się w domu chociażby przy smażeniu kotletów schabowych.
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz