| październik 2025 smacznego | 57 stauracjach, barach, bistrach i przydrożnych bistrach. Placek ziemniaczany smażymy na całą patelnię. Musi być trochę grubszy i niechrupiący. Jak podajemy? Placek rozkładamy na talerzu, na jego połowę nakładamy solidną porcję gęstego gulaszu wieprzowego albo wołowego – ja lubię, by miał swoją pikantność. Drugą połowę zaginamy jak omlet, polewamy sosem spod gulaszu z odrobiną mięsa i na to wszystko w węgierskim stylu kładziemy solidny kleks z gęstej śmietany. Gdyby było Wam mało, proponuję kapustę kiszoną gotowaną z dodatkiem kminku, by ulżyć żołądkowi. Niektórzy do ciasta na placek dodają czosnek. Dobry kufelek piwa zrobi konkretną robotę. W bardziej subtelnej wersji można podać placek z dobrym Strogonowem. Otwarta głowa… Podrzucę Wam kilka przepisów, podając składniki. Jeśli przeczytaliście uważnie tekst, to wiecie, co trzeba zrobić, by usmażyć najlepsze na świecie placki i podać je z wybitnymi dodatkami. No to rozpoczynamy podróż po plackowym świecie: WARZYWNE: cukinia, marchew, korzeń pietruszki, cebula, kalarepka, jajka, mąka, tarty żółty ser. KALAFIOROWE: kalafior nieugotowany starty na tarce, czerwona cebula, 2 łyżki bułki tartej, mąka, jajko, sól i pieprz. Świetnie smakuje ze śmietaną wymieszaną ze szczypiorkiem oraz koperkiem. BROKUŁOWE Z SZYNKĄ: brokuł, ser żółty, szynka, mała cebula, pół szklanki bułki tartej, 2 jajka, sól i pieprz. Wykonanie: Gotujemy brokuła na półtwardo, po tym jak ostygnie, siekamy w drobną kostkę. Ser, szynkę i cebulkę, także kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy do nich jajka i bułkę tartą. Solimy i pieprzymy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy placuszki — należy je mocno ściskać, aby składniki się dobrze związały i dały się uformować. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron po kilka minut. BURACZANE: Buraka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (można też użyć pieczonego), mieszamy z roztrzepanym jajkiem, dosypujemy mąkę (tak, aby powstała w miarę jednolita masa), doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju. Z BRUKWI: brukiew (jeśli uda Wam się gdzieś upolować, a to sztuka niełatwa, no, ale warto), szalotka pokrojona w kostkę, jajko, mąka, sól, pieprz oraz koniecznie tymianek. Świetnie smakują z sosem ze świeżo zebranych grzybów leśnych. CUKINIOWE: cukinia (ścieramy ze skórką), mąka pszenna, jajko, odrobina mleka, mała cebula albo szalotka, łyżka koperku lub świeżych ziół lub natki pietruszki. ZIEMNIACZANE ZE SZPINAKIEM: ziemniaki, mała cebula, garść świeżych liści szpinaku posiekanych, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajko, sól i pieprz do smaku. Znakomicie smakują z tzatziki albo boczkowymi chipsami. Fuczki — bieszczadzkie placki To coś, co jest absolutnym hitem i moim deserem do plackowego menu. Smakują świetnie solo, ale także próbowałem, polecam, z naszą pieczenią z karkówki w ciemnym sosie. Niebo w tej, no… ustach. Oczywiście mowa o fuczkach. To danie z bieszczadzkiej kuchni. Sporo jest w niej wpływów Łemków i Bojków, dwóch grup etnicznych zamieszkujących Bieszczady. Łemkowie żyli skromnie i taka też jest ich kuchnia – niezwykle prosta i bardzo często postna, jadało się płody z tego, co urodziła ziemia oraz z okolicznych pól i lasów. Spróbujcie fuczki, czyli placków z kapustą kiszoną. W niektórych domach robi się ją także ze świeżą kapustą, ale nie mają takiego kulinarnego charakteru. Składniki: 200 gramów kapusty kiszonej, 1 jajko, 170 gramów mąki pszennej, 0,5 szklanki mleka, 40 ml oleju, sól, pieprz oraz majeranek. Wykonanie: Przygotowanie bieszczadzkich placków jest prostym i błyskawicznym procesem, który nie powinien nikomu sprawić trudności. Zacznijcie od odciśnięcia wody z kapusty oraz posiekania jej na drobne kawałki. W misce wymieszajcie mąkę, jajko i sól, aby powstała gładka masa. Dodajcie do niej poszatkowaną kapustę i przyprawy, a następnie ponownie zamieszajcie. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie na niej fuczki przez około 3 minuty, aż uzyskają złocistą barwę i będą chrupiące. I co, skusicie się? Ja pisząc, zatęskniłem za nimi i zaplanowałem na jeden z najbliższych obiadów! Placki warzywne to znacznie więcej niż tylko popularne danie. To kulinarna podróż przez różnorodność smaków i kultur, od tradycyjnych, chrupiących placków ziemniaczanych po aromatyczne fuczki z kiszonej kapusty czy nowoczesne wersje z cukinii, marchwi lub batatów. Pokazują, jak kreatywnie i z fantazją wykorzystać bogactwo warzyw, by stworzyć danie, które jest zarówno sycące, jak i pełne witamin. Niezależnie od tego, czy szukasz sprawdzonego przepisu z dzieciństwa, czy chcesz odkryć nowe, intrygujące połączenia smakowe, świat placków warzywnych jest otwarty i czeka na zbadanie oraz zdegustowanie. To idealny sposób, by zaserwować zdrowie na talerzu, ciesząc się przy tym kolejnymi chrupiącymi kęsami. z
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz