SUKCES PO POZNAŃSKU 11/2021
74 | SMACZNEGO | LISTOPAD 2021 Gęsi były kiedyś popularniejsze w Polsce niż kury, powód był prosty – były tanie w utrzymaniu. W majątkach ziemskich karmiono je ziarnem, a biedni chłopi wypuszczali je na łąki, ścierniska i przydrożne rowy. Po II wojnie światowej gęś stała się artykułem luksusowym i wyjeżdżała do Niemiec, skąd wracała do nas, przepakowana, ze zdecydowanie wyższą ceną. Dzięki wielu działaniom promocyjnym i akcjom popularyzującym gęsinę, coraz częściej widujemy ją na polskich stołach. W gęsie tajniki wprowadza nas Prezes Slow Food Wielkopolska – Marek Gąsiorowski. TEKST: JULIUSZ PODOLSKI | ZDJĘCIA: ARCHIWUM PRYWATNE GĘSINA N I E T Y L K O N A Ś W . M A R C I N A
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz