SUKCES PO POZNAŃSKU 11/2021

| LISTOPAD 2021 78 | SMACZNEGO CO TO JEST TA GLIKEMIA? Podstawą dobrego zdrowia jest odpowiednia dieta. To truizm, ale biorąc pod uwagę, jak wielu Polaków cierpi na choroby wynikające ze spożywania źle zbilansowanych posiłków, trzeba to powtarzać do znudzenia oraz szukać sposobów, by wykształcić prawidłowe nawyki żywieniowe. Tu z pomocą przychodzą cateringi dietetyczne, takie jak na przykład CityDiet, który niedawno do swojej oferty wprowadził dietę LOW IG (zgodną z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2021) przeznaczoną m.in. dla osób z zaburzeniami gospodarki cukrowej. O tym, co jeść, by cieszyć się życiem, jak komponować posiłki, by dodawały energii, jak je przygotowywać, aby były pełne wartości odżywczych, rozmawiamy z Anną Ziembą , dietetyczką CityDiet – catering dietetyczny, specjalistką SOIT (School of Insulinresistance erapy), będącą jedyną w Polsce i Europie fundacją zajmującą się tematem insulinooporności. ROZMAWIA: KAROLINA MICHALAK | ZDJĘCIA: ARCHIWUM WŁASNE Czym jest indeks glikemiczny (IG)? Anna Ziemba: Najprościej mówiąc, jest to informacja o tym, jak spożywany produkt wpływa na wzrost pozio- mu cukru we krwi, czy jest to wzrost gwałtowny i szybki, czy jednak umiarkowany. Na czym polega dieta z niskim IG? Jest to dieta, w której baczną uwagę zwraca się na sto- sowane źródła węglowodanów, wybiera się takie, które nie powodują gwałtownego skoku poziomu cukru we krwi. Taki jadłospis opiera się głównie o węglowoda- ny z niskim indeksem glikemicznym (IG do 55). Czyli wszelkie gruboziarniste kasze, pieczywo wykonane z mąk pełnoziarnistych lub razowych czy owoce z mniejszą ilością cukrów prostych. Szczególnie polecane są owoce jagodowe, jak maliny, jeżyny, borówki czy truskawki. Nie musimy unikać makaronów, ważne jednak, by wybierać te z odpowiednich surowców, np. gryczany lub z pszenicy twardej durum. Nieważne czy warzywo, makaron czy ka- sza, ale kluczem jest sposób gotowania. W tym wypadku forma obróbki węglowodanów ma znaczenie. Produkty rozgotowane w formie puree są znacznie szybciej trawio- ne, przez co szybciej wzrasta poziom cukru w organi- zmie. Dlatego warto gotować je al dente.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz