SUKCES PO POZNAŃSKU 11/2021
SMACZNEGO | 79 | LISTOPAD 2021 Dla kogo jest przeznaczona dieta z niskim IG? Dla każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu! Dieta IG oparta jest na dużej ilości warzyw, pełnoziar- nistym pieczywie i kaszach, co powoduje, że posiłki dają organizmowi poczucie sytości na długi czas. Dlatego też ta dieta jest idealna dla osób pragnących zgubić zbędne kilogramy. Bogactwo błonnika sprawia, że nie dopada nas sytuacja, w której po zjedzonym po- siłku nagle spada nam poziom cukru we krwi i musi- my szybko go uzupełnić, wrzucając w siebie, co wpad- nie nam w ręce. Stosując tę dietę, mamy pewność, że poziom glukozy jest stabilny i nie wystąpią nagłe ataki głodu. Taki sposób odżywiania jest zalecany osobom cierpiącym z powodu insulinooporności, cukrzycy, hipoglikemii, borykającym się z hipertriglicerydemią, czyli wszelkimi chorobami cywilizacyjnymi, a także kobietom chorującym na zespół policystycznych jajni- ków (PCOS). Czy na diecie z niskim IG muszę unikać marchewki? Nie (uśmiech). Marchewka ma niski indeks glikemiczny, jednak po obróbce termicznej staje się bardziej lekko- strawna i wartość IG wzrasta. Nie oznacza to jednak, że musimy z niej zrezygnować, ponieważ znaczenie ma również to, co zjemy poza marchewką. I w tym miejscu warto poruszyć temat ładunku glikemicznego. To, jak gwałtownie skoczy nam poziom glukozy we krwi, nie zależy tylko od powyższego. Jeśli w potrawie zastosowa- no również tłuszcze oraz źródła białka, poziom glukozy nie wzrośnie tak szybko. Zupełnie inaczej nasz organizm zareaguje, gdy zjemy samą surową marchewkę w ilości 200 g, a inaczej, gdy jest to element zbilansowanego posiłku i stanowi dodatek do porcji pieczonego łososia z dzikim ryżem. Co z ziemniakami? Ziemniaki są bardzo cennym źródłem witamin i składni- ków mineralnych. Jeśli będą stosowane z umiarem, mogą gościć w diecie z niskim IG. Warto zaznaczyć, że bataty oraz młode ziemniaki mają niższy indeks, niż ziemniaki późne. Ważnym czynnikiem wpływającym na obniżenie IG ziemniaków, ale również innych produktów skrobio- wych, jest chłodzenie. Ma ono wpływ na retrogradacje i powstawanie skrobi opornej. Mimo ponownego od- grzania posiłku, IG tych produktów jest niższe. Produkt schłodzony i odgrzany jest zatem lepszy i zdrowszy. A co ze smażonymi potrawami? Krótkie smażenie na oliwie z oliwek czy oleju rzepa- kowym jest jak najbardziej dopuszczalne. Kilka minut smażenia na dobrej jakości tłuszczu nie powinno nikomu zaszkodzić. Jakie zalety widzisz w diecie pudełkowej przezna- czonej dla osób z insulinoopornością? Zaletą cateringów jest wcześniejsze przygotowanie dań i utrzymywanie ich w warunkach chłodniczych. Zabieg ten poprawia parametry diety, gdyż zwiększa w ten sposób ilość skrobi opornej. Zalety diety pudełkowej CityDiet doceni każdy, kto nie umie, nie lubi, bądź jest tak zabiegany, że na przygotowanie zdrowego i smacz- nego posiłku nie wystarcza mu czasu. Jest też gwarancją odpowiedniego ładunku glikemicznego, czyli zawartości węglowodanów w pożywieniu. Dlaczego przy tego typu problemach ważna jest konsultacja z dietetykiem? Konsultacja z dietetykiem jest potrzebna chociażby z tego względu, aby wiedzieć, jak prawidłowo kompo- nować potrawy, jakie produkty wybierać i jak przygoto- wać dania, aby były w pełni zbilansowane. Dietetyk jest też potrzebny po to, by dobrać odpowiednią liczbę po- siłków, czas spożycia i przerwy między poszczególnymi daniami. W taki sposób działamy w cateringu CityDiet. Na naszych klientów i ich potrzeby patrzymy w sposób holistyczny. Zatem zapraszam do konsultacji! z www.citydietcatering.pl
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz