SUKCES PO POZNAŃSKU 11/2022

| LISTOPAD 2022 74 | SMACZNEGO brzymiej. Owoce dyni po oczyszczeniu i wypłukaniu kro- jone są w dość drobną kostkę. Zalewa, przygotowywana z wody, octu i cukru, doprawiana jest korzeniami: goź- dzikami i zmielonym cynamonem. Marynatę z dyni moż- na indywidualnie wzbogacić o inne składniki: „Kuchnia wielkopolska wczoraj i dziś” (Poznań 1992) podaje, że dodatkowo: „Między warstwami dyni można układać połówki takich owoców, jak: śliwki, morele, obgotowane gruszki lub jabłka. Do każdego słoja można dodać mały kawałek skórki cytrynowej”. Z kolei Maria Śleżańska w „Kucharzu wielkopolskim” pisze: „włożyć w słój, przesypując cienko krajanymi mi- gdałami, skórkami cytrynowemi, drobno łupanym cyna- monem i kilku goździkami. Syrop gotować, dopóki nie zgęstnieje. Jeżeli nie jest dość kwaskowaty, to można go cytryną zacisnąć”. Przetworzoną dynię, zwaną marynatą z korbola, moż- na różnorodnie wykorzystać: jako tzw. kompot na ostro, dodatek do smażonych i pieczonych mięs oraz jako składnik sałatek warzywnych i owocowych. Szczytem perfekcji musiały być regularne kostki dyni miękkie, ale nie rozpadające się. Największą tragedią dla gospodyni było to, jak po pasteryzacji dynia rozpadała się. Dlacze- go? Najczęściej przyczyną nie był brak umiejętności pani domu, ale gatunek dyni. WALORY ZDROWOTNE Nie sposób o nich nie wspomnieć, ale pamiętajmy, że jedzenie ma sprawiać nam przyjemność, a nie być laboratorium przygotowywania diety. Dynia charak- teryzuje się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, a także antyoksydantów. Miąższ zawiera błonnik pokarmowy, dzięki czemu warzywo jest sycące i pożywne. Jej regularne spożywanie ma dobroczynne działanie na organizm człowieka. Pomaga obniżyć ry- zyko rozwoju chorób układu krążenia, takich jak miaż- dżyca, arytmia, choroba wieńcowa, a także chorób no- wotworowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów z rodziny karotenoidów, głównie alfa- i beta-karotenu, spożywanie dyni pomaga spowalniać procesy starzenia się organizmu i zachować młody wygląd na dłużej. Dynia polecana jest osobom na diecie odchudzającej, ponieważ do jej zalet należy niska kaloryczność. 100 gramów miąższu dyni dostarcza 26-44 kcal w zależności od jej rodzaj, dlatego więc będąc na diecie odchudzającej, warto uwzględnić ją w codziennym jesiennym menu. DYNIA POWRÓCIŁA NA SALONY W ostatnich latach dynia wróciła nawet do najlepszych restauracji, stając się produktem lubianym przez smako- szy, ale i szefów kuchni. Została nie jedzeniem biedoty, ale pełnoprawnym produktem w palecie zakupowej lo- kali gastronomicznych. Skąd to zainteresowanie? Wielu kucharzy dostrzegło olbrzymi potencjał w tym warzywie. – Można robić różne rzeczy z dyni. Możemy ugotować zupę – dynia świetnie łączy się z cytrusami, z masłem, śmietaną, mlekiem kokosowym i imbirem. Jest znako- mitą podstawą dla gnocchi, kopytek, placków podob- nych do ziemniaczanych z odrobiną szałwii i parmezanu. Można upiec dynię, zrobić z niej purée, kaszotto, risotto, a nawet włoską pastę. Możemy jej użyć jako energetycz- Perliczka confit na purée dyniowym i musie buraczanym pod sosem tymiankowym z karmelizowaną w miodzie i occie gruszką i mango Smakowita zapiekanka z dynią i żółtym serem

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz