SUKCES PO POZNAŃSKU 11/2022

| LISTOPAD 2022 SMACZNEGO | 75 ne wypełnienie potrawy. To jednak nie wszystko, można przygotować marmoladę do naleśników na śniadanie czy lody. Opcji jest tyle, ile… kucharz jest w stanie wymyślić – mówi szef kuchni „Loft” z Gostynia, Bartosz Zajdel. Ale to nie koniec. Prażone pestki dyni można zmikso- wać zamiast orzeszków piniowych i dodać do pesto, a gę- sty ciemnozielony olej z pierwszego tłoczenia może stać się składnikiem najprostszego deseru. Wystarczy podać lody śmietankowe lub waniliowe polane wspomnianym olejem, aby otrzymać deser z lekką nutą orzechową. Spróbujcie! GĘŚ I DYNIA Powodem powrotu na kulinarne salony dyni stały się tak- że gęsi. Listopad to najlepszy czas na mięso z tego ptaka. Kucharze zaczęli przelicytowywać się w dodatkach z kor- bola od placuszków, purée, marynowanej, po risotta, ka- szotta, kluski, miksy sałat z pieczoną dynią. Nie ma nic piękniejszego na talerzu niż połączone z sobą produkty sezonowe, a tak jest w tym przypadku: gęś, dynia i chru- piący chips z jarmużu. Podczas jednego z konkursów ku- linarnych, w którym startowały koła gospodyń wiejskich, miałem okazję jeść wielką pieczoną gęś faszerowaną dy- nią i rajskimi jabłuszkami. Petarda. DYNIA WAŻY PONAD… TONĘ Dynia uprawiana w Toskanii, w regionie Chianti, jest obecnie największą dynią na świecie. Warzywo trafiło do Księgi Rekordów Guinnessa, pokonując poprzedni re- kord ustanowiony w Belgii o ponad 35 kg. Włoska dynia uprawiana przez Stefano Cutrupi, rolnika z Poggerino z regionu Chianti, ważyła 1226 kg. KORBOL W DOMU Najprzyjemniejsza do domowej kuchni jest dynia Hok- kaido. Jest niewielka. Jej waga nie przekracza zazwyczaj trzech kilogramów. Co bardzo ważne – skóra dyni Hok- kaido jest jadalna. Nie trzeba jej obierać. To zdecydowa- nie ułatwia działania w naszej kuchni. Wszystkie inne odmiany mają grubą i bardzo twardą skórkę. Jest na to sposób, przed obraniem można dynię włożyć do pieca i potem wybierać miąższ łyżeczką. Niestety, słynnej ma- rynowanej dyni nie da się już zrobić. Dynia Hokkaido daje wiele możliwości w wersji pieczonej, której stałem się fanem w tym roku, kiedy Pani Irenka, właścicielka sklepu spożywczego przy ul. Promienistej w Poznaniu, istniejącego w tymmiejscu co najmniej od pół wieku, po- dzieliła się przepisem na jej wykorzystanie. Jak twierdzi, w rodzinie jedzą ją na okrągło. Przekrawają na pół, wy- bierają pestki i tną w paski, które posypane solą i przypra- wami pieką w piecu. Można jeść same, jako dodatek do mięsa, można zrobić purée lub krem albo stają się bazą do klusek. My w domu z powodów głównie etycznych i eko- logicznych nie wykorzystujemy avocado. Za to pieczona dynia może je znakomicie zastąpić. Jest wspaniałym ma- słem, którym można smarować pieczywo. Czy trzeba jeszcze przekonywać do tego, by korbol stał się królem jesieni w naszej kuchni? z Smażona dynia z żurawiną W ostatnich latach dynia wróciła nawet do najlepszych restauracji, stając się produktem lubianym przez smakoszy, ale i szefów kuchni

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz