| LISTOPAD 2023 SMACZNEGO | 79 Zostawmy zatem tradycyjne dania z gęsi serwowane w lokalach gastronomicznych z okazji i przejdźmy do tradycyjnych dań z kuchni naszych przodków i z kuchni koszernej. Tym razem trochę więcej przepisów, może coś uda się zrobić w domu, bo nie są to trudne receptury do odtworzenia w domu. PIPEK CZY PIPKI? To odwieczny spór. Jedni twierdzą, że to to samo, a jednak nie. Tylko co jest czym? Wielki poznaniak Piotr Bikont, człowiek wielu profesji – reżyser filmowy i teatralny, dziennikarz, publicysta, krytyk kulinarny, muzyk i tłumacz, działacz opozycji w PRL, autor znakomitej książki „Kuchnia Żydowska Balbiny Przepiórko”, starał się za każdym razem w rozmowach rozstrzygnąć ten problem. Napisał nawet o tym we wspomnianej książce: „Gęsie pipki, czyli raczej gęsi pipkes, to potrawa wręcz legendarna, o której wszyscy słyszeli, ale niekoniecznie kiedykolwiek się z nią zetknęli. Stąd też nawet w samych środowiskach żydowskich nie ma całkowitej zgody co do istoty tej potrawy. Są wręcz i tacy, którzy utrzymują, że pipkes to nadziewane gęsie szyje. Balbina nie ma wszelako żadnej wątpliwości, że chodzi o żołądki duszone w całości – przysmak niezwykle delikatny”. I co, wiecie już, co jest co? Żeby było jeszcze jaśniej, powiem, że o ile w Krakowie czy szerzej, w Galicji, gęsi pipek to gęsie żołądki duszone w cebuli, o tyle na terenie byłego zaboru rosyjskiego w ten sposób określa się szyjki z gęsi nadziewane wątróbkami. No i… Dla mnie najważniejsze jest to, że obie potrawy są przepyszne, a dla własnego porządku przyjąłem takie rozwiązanie językowe: pipek jest jeden, więc to szyja, a pipki są w liczbie mnogiej, więc to żołądki. Z ubolewaniem jedO ile w Krakowie czy szerzej, w Galicji, gęsi pipek to gęsie żołądki duszone w cebuli, o tyle na terenie byłego zaboru rosyjskiego w ten sposób określa się szyjki z gęsi nadziewane wątróbkami Litewska 22, Poznań PortSolacz.pl ZORGANIZUJ WIGILIĘ FIRMOWĄ W PORCIE SOŁACZ R E K L A M A
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz