| LISTOPAD 2025 24 | WARTE POZNANIA Skąd wzięła się tradycja wypiekania rogali świętomarcińskich i dlaczego tak silnie związała się właśnie z Poznaniem? Szymon Walter: Poznańska tradycja wypieku rogali na dzień Świętego Marcina znana jest od ponad 170 lat. Pierwsze pisane wzmianki pochodzą z 1852 roku, a więc z czasów, kiedy Wielkopolska znajdowała się pod zaborem pruskim, a Poznań był głównym ośrodkiem prowincji zwanej Wielkim Księstwem Poznańskim. Od tego czasu w listopadowych wydaniach gazet, regularnie odnajdujemy reklamy cukierni, wśród których najaktywniejszą była znamienita podówczas firma Antoniego Pfitznera oferująca świeże wypieki oraz selekcję win. Za sprawą położonej w sercu XIX-wiecznego Poznania osady Święty Marcin Nie ma listopada bez zapachu białego maku, kruchego ciasta i błyszczącego lukru. Rogal świętomarciński to coś więcej niż słodki wypiek – to symbol Poznania, jego historii i charakteru. Od ponad 170 lat towarzyszy poznaniakom w dniu Świętego Marcina, przypominając o dobroczynności, wspólnocie i dumie z bycia stąd. O tym, jak zrodziła się ta wyjątkowa tradycja, dlaczego rogale zdobyły unijny certyfikat i jak zmieniały się przez pokolenia, opowiada Szymon Walter z Rogalowego Muzeum Poznania. ROZMAWIA: ANNA GIDASZEWSKA | ZDJĘCIA: ROGALOWE MUZEUM POZNANIA ROGALOWE LOVE
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz