| LISTOPAD 2025 58 | SMACZNEGO No dobrze, jeśli inaczej nie można. To znowu trzeba być oryginalnym i napisać coś nowego, a nie odgrzanego. Tylko co? A może by tak poszperać w źródłach i poszukać starych receptur? Mój wzrok padł na półkę, gdzie stoi reprint „Wielkopolskiego Kucharza”, czyli najstarszej wielkopolskiej książki kucharskiej z 1876 roku. Autorką książki jest Maria Śleżańska, ukrywająca się jeszcze pod męskim pseudonimem Maryan. No, ale takie to były czasy. Książkę odgrzebał i wydał Slow Food Wielkopolski w 2017 roku. ZACZNIJMY OD KORBOLA, CZYLI DYNI Słowo to pochodzi od niemieckiego (der) „Kürbis”. „Korbol” może oznaczać także duży brzuch (również ciążowy) – LISTOPADOWY OBIAD PEŁEN TRADYCJI Ten przedostatni miesiąc roku, szary, bury, z opadającymi liśćmi, pluchami i coraz niższymi temperaturami jest miesiącem, który chcielibyśmy jak najszybciej przeżyć. Jednak z kulinarnego punktu widzenia mnóstwo się w nim dzieje, a my, poznaniacy i Wielkopolanie, wiemy o tym sporo. Ja też… bo nie wiem, jak go ugryźć. O gęsi, która jest najlepsza na świętego Marcina, napisałem już więcej, niż powinienem, o korbolu, który kusi pomarańczowymi kremami, nie mniej naskrobałem, a o rogalach świętomarcińskich uzbierałoby się solidne tomiszcze. Zawsze sobie mówię: napiszę coś innego, np. o brukselce, ale kiedy siadam do pisania, spod klawiszy wychodzi gęś, korbol i rogal. TEKST I ZDJĘCIA: JULIUSZ PODOLSKI wtedy ma nacechowanie pogardliwe lub żartobliwie, ewentualnie też, ale rzadko, oznaczać może nieproporcjonalnie dużą głowę. Potocznie określano tak również wino owocowe z czasów PRL. Dzisiaj dynia bije rekordy popularności, a najbardziej uwielbiana jest odmiana hokkaido, która różni się od zwykłej przede wszystkim rozmiarami. Jest znacznie mniejsza, waży zwykle 1–2 kg. Ma kształt kulisty i intensywnie pomarańczową skórkę, która jest jadalna. Nie trzeba jej obierać przed obróbką termiczną, co jest dużym ułatwieniem w kuchni. Smak hokkaido jest bardziej intensywny, słodki i lekko orzechowy, a miąższ zwarty. Dynie można przygotować na wiele różnych sposobów. Absolutnym hitem są różnego rodzaju kremy: z mleczkiem kokosowym
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz