| LISTOPAD 2025 W OBIEKTYWIE | 89 POZNAŃ NA SZCZYCIE ŚWIATOWEJ GASTRONOMII! ZDJĘCIA: THE BEST CHEF AWARDS ORAZ ARCHIWUM Gastro-świat ma swojego Oscara, a tegoroczna gala The Best Chef Awards w Mediolanie udowodniła, że Polska, a zwłaszcza Poznań, ma powody do dumy. Międzynarodowy plebiscyt, celebrujący nie tylko smak, ale przede wszystkim kreatywność, odwagę i wizjonerstwo szefów kuchni, zakończył się spektakularnym sukcesem polskiej gastronomii. Podczas gdy Rasmus Munk obronił tytuł Najlepszego Szefa Kuchni Świata, nasza krajowa lista wyróżnień poszerzyła się z 4 do aż 10 nazwisk! Warto podkreślić, że The Best Chef Awards to wyjątkowy ranking. Nie jest to konkurs na najlepsze danie, ale na indywidualność, osobowość i wpływ na kulturę gastronomiczną. Wyróżnienia (od One Knife do Three Knives) przyznawane są za wizję i odwagę w tworzeniu nowych ścieżek. Włoska edycja, odbywająca się w kolebce rzemiosła kulinarnego, była hołdem dla tych, którzy odważnie kształtują przyszłość branży. W gronie tych 10 najwybitniejszych szefów z Polski znalazło się dwóch silnych reprezentantów Poznania! Co kluczowe, wspomniani Szefowie to także właściciele restauracji, które na stałe zapisały się na kulinarnej mapie Europy dzięki przewodnikowi Michelin. Artur Skotarczyk z restauracji Muga – uhonorowany prestiżowym One Knife (Excellent). Jego restauracja to jedyne w Poznaniu miejsce ze Gwiazdką Michelin. Michał Kuter z Restauracji A NÓŻ WIDELEC – również z wyróżnieniem One Knife (Excellent). Jego lokal szczyci się rekomendacją w słynnym przewodniku. Sukces Artura i Michała mówi jedno: Poznań to dziś kulinarny top. Nasi Szefowie udowadniają, że lokalna tradycja świetnie łączy się z globalną innowacją. Te wyróżnienia to dowód, że serce odważnej, nowoczesnej gastronomii bije właśnie nad Wartą. Gratulujemy! z
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz