SUKCES PO POZNAŃSKU 12/2020
74 | SMACZNEGO Jak to się dzieje, że człowiek zostaje piekarzem? Marcin Kaczmarek-Pielin: To jest w moim przypadku wypadkowa kilku zdarzeń. Chcąc być dobrym szefem kuchni, trzeba umieć nie tylko gotować, znać techniki kulinarne, orientować się w zarządzaniu zasobami ludzkimi i produktowymi, ale także poznać podstawy cukiernictwa czy piekarnictwa, a także rzeźnictwo choćby kwestię rozbioru mięsa. Starałem się być takim szefem kuchni, który równolegle będzie podnosił poziom swoich umiejętności na różnych płaszczyznach przygotowywania jedzenia. W pewnym momencie dochodzisz do punktu, w którym Twoje życie skręca w niespodziewaną stronę. Nie lubię się do nikogo porównywać, ale przykład bardzo wyrazisty to Maciej Rosiński, znakomity szef kuchni, który odnalazł się w cukiernictwie i tak naprawdę w tej dziedzinie się speł- nia, a przecież z zawodu był… nauczycielem. To chyba jest to, co można nazwać rozwijaniem pasji. Ja w pew- nym momencie poszedłem w kierunku piekarnictwa, chociaż nie odżegnuję się od gotowania. No dobrze, to nasuwa się kolejne pytanie. Co zrobi- łeś, żeby realizować profesjonalnie swoją pasję? Naszym życiem często kierują przypadkowe zdarzenia. Pojawił się u nas w domu zakwas, który dostaliśmy od CHLEBA NASZEGO SMACZNEGO Marcin Kaczmarek-Pielin – szef kuchni, w którym nagle pojawiła się pasja do pieczenia chleba. Zaczynem był zakwas, który otrzymał od znajomych, potem przyszła fascynacja i w końcu profesjonalne podejście do tematu poprzez zdobywanie doświadczenia na szkoleniach. Dzisiaj już wie, dlaczego zakwas jest magiczny i jak ciasto zmienia się w rękach podczas wyrabiania. Swoją misję robienia chleba w zgodzie z własnym sumieniem realizuje na Wildzie w pracowni Bread Morning by Pielin. ROZMAWIA: JULIUSZ PODOLSKI | ZDJĘCIA: PIOTR JASICZEK sukces PO POZNAŃSKU | GRUDZIEŃ 2020
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz