SUKCES PO POZNAŃSKU 12/2021
| GRUDZIEŃ 2021 W restauracji Hyćka na poznańskiej Śródce, przy stole blisko okna, dwie kobiety jedzą obiad. Pachnie kaczką z pyzami, gulaszem i ziemniakami. Przemiły kelner wskazuje mi miejsce i serwuje moją ukochaną herbatę z hyćką. Marcin Sadowski powoli zmierza do mojego stolika, niezwykle dumny i szczęśliwy, bo Hyćka zdobyła kolejną nagrodę – Hermes Kulinarny, a oceniali ją sami szefowie kuchni. To wielkie wyróżnienie, ale nas nie zaskakuje, bo hyćkowa kuchnia jest po prostu znakomita! ROZMAWIA: JOANNA MAŁECKA | ZDJĘCIA: SŁAWOMIR BRANDT Gratuluję kolejnej nagrody na Waszym koncie. Która to już? Marcin Sadowski: W sumie będzie ich kilkadziesiąt. Dzię- kujemy, to dla nas ogromne wyróżnienie. Cieszymy się z każdego, choćby małego docenienia naszej pracy. To po- woduje, że jeszcze bardziej nam się chce. Ta nagroda jest dla nas o tyle ważna, że przyznana przez ludzi z branży. W kapitule zasiadają dotychczasowi laureaci Hermesa – osoby ze świata gastronomii. Kiedy przejrzałem nazwiska poprzednich zwycięzców, serce urosło jeszcze bardziej. Serdecznie dziękujemy za dostrzeżenie Hyćki i za zauwa- żenie naszej ośmioletniej pracy. Odkąd rozpoczęliśmy działalność, cały czas się uczymy, wciąż pozyskujemy nowe produkty, mamy fantastyczny zespół kelnerów i kucharzy. Muszę powiedzieć, że zrobiliśmy już kawał dobrej roboty, a jeszcze dużo przed nami. Ta nagroda jest chyba tym bardziej ważna, bo przyzna - na w trudnym czasie pandemii. Tak i to jest nagroda dla nas za pewien upór i wolę przetrwania pomimo trudności. Udało nam się utrzymać cały zespół ludzi, nie poddaliśmy się, nie poszliśmy na łatwiznę i nie przebran- żowiliśmy się. Przez cały ten czas zachowywaliśmy swój stały poziom i dbaliśmy o naszą kuchnię regionalną. Ale pandemia ZE SMAKIEM PO POZNAŃSKU
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz