SUKCES PO POZNAŃSKU 12/2021

WARTE POZNANIA | 27 | GRUDZIEŃ 2021 RESTAURACJA HYĆKA Została otwarta w czerwcu 2014 roku na Poznańskiej Śródce przez małżeństwo – Alicję i Marcina Sadowskich. Restauracja znajduje w pomieszczeniach po historycznej piekarni Państwa Borowiaków. Nazwa lokalu wzięła się od syropu z kwiatów i owoców czarnego bzu – produktu tradycyjnie wytwarzanego w regionie wielkopolskim pod nazwą hyćka lub hyczka. Niech wyjątkowa aura Bożego Narodzenia pozwoli przywołać emocje, których nieraz nam brakuje – wzajemnej życzliwości i poczucia wspólnoty. Życzę Państwu, aby świąteczna szczodrość przerodziła się w codzienny szacunek, a 2022 rok przyniósł odrodzenie podstawowych wartości: dobra, solidarności, a także wytrwałości i optymizmu. Jan Grabkowski Starosta Poznański z Zarządem Powiatu w Poznaniu Świąt WESOŁYCH R E K L A M A miała też swo je plusy z punktu wi- dzenia prow adzenia restauracji, po nieważ dała nampewne ostrzeżenie, żemusimy być czujni, bardziej uważni i jeszcze więcej staranności włożyć w każde danie. Wykorzy- staliśmy ten czas na wdrożenie nowych technik gotowania, na przygotowywanie nowych dań i sposobu ich podania. Jak zareagowaliście na pierwszego klienta, który przy - szedł zaraz po otwarciu restauracji? Radość była ogromna. Takie otwarcie się i pierwsze rezer- wacje stolików były wzruszające, wyczekane i jedyne w swo- im rodzaju. Restauracje tworzą pewnego rodzaju klimat: tutaj każdy siada do stołu, delektuje się, spędza ze sobą czas, do tego zatapia się we wnętrzu, współgra z personelem. Jest to pewien rytuał, więc tym bardziej cieszy, kiedy widzimy naszych gości i możemy z nimi celebrować ten czas. Nie baliście się, że lock down, a potem ograniczenia, nigdy się nie skończą? My mieliśmy sporo trudnych momentów. Jak zapewne wiesz, mieliśmy drugi lokal na ulicy Św. Marcin. Musieliśmy go zli- kwidować. Nie chcieliśmy brnąć w pasję i ambicje, chcieliśmy się skupić porządnie na naszej śródeckiej restauracji. Cały czas by- l iśmy nieświadomi i myśleliśmy, że za chw ilę nas otworzą, że już zamoment za- czniemy. Niemyśleliśmy o zagrożeniu, o tym, że tak długo będziemy borykać się z ograniczeniami. Ale daliśmy radę i jestemz tego bardzo dumny. No i powstały delikatesy Dziurka, tuż obok Hyćki, gdzie można kupić Wasze wyroby. Powstały delikatesy Dziurka, które się świetnie przyjęły. Znam kilku innych restauratorów w Poznaniu, którzy rów- nież postanowili w ten sposób podzielić się z ludźmi swoimi

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz