SUKCES PO POZNAŃSKU 12/2021
| GRUDZIEŃ 2021 co się będzie działo, klienci często przekładają terminy lub decydują się złożyć zamówienie w ostatniej chwili. Pandemia i inflacja zapewne wpłynęły też na ceny Twoich wyrobów. Niestety, każdy z nas odczuwa skutki tego, co się aktualnie dzieje. Oczywiście rozumiem, że dla niektórych moje ceny mogą być wysokie, jednak tu płaci się przede wszystkim za jakość produktów, która wpływa na niepowtarzalny smak. Moje wypieki przygotowywane są na bieżąco, dosłownie kil- kanaście godzin przed imprezą. Tym trudniej zapewne przygotować taki poczęstu - nek bez ulepszaczy. Ulepszaczom stanowczo mówię nie. Kiedy robię mój ulu- biony krem malinowy, to smażę maliny, przecieram je i tym syropem nadaję śmietanie smak. Na pewno utrud- nia to pracę, jednak dla tak wyrazistego smaku warto się postarać. Świeże owoce, wyselekcjonowane i otulone w delikatnej galaretce, dodatkowo podkreślają smak de- serów. Celowo wybieram tylko takie produkty, które są trwałe i będą dobrze smakowały, a także nienagannie wyglądały. Zależy mi na tym, żeby smak moich słodyczy kojarzył się z domowymi wypiekami, a wygląd z najlepszą cukiernią, taką z prawdziwego zdarzenia. Na pewno Twoje aranżacje są z prawdziwego zdarzenia! Długo pracujesz nad przygotowaniem jednego ułożenia? Tak naprawdę aranżacje zajmują tyle samo czasu, co pie- czenie i dekoracja słodyczy. Na szczęście klienci mi ufają i dają wolną rękę. Powierzają wymyślenie wszystkiego od początku do końca. Wiedzą, że wystarczy rzucić hasło, motyw przewodni, np. kolor lub ulubiony kwiat, a ja przy- gotuję pod to spójną aranżację. Mam mnóstwo pomysłów i jestem szczęśliwa, kiedy mogę to robić. Posiadam 20 m 2 samych akcesoriów, które odpowiednio komponuję, w za- leżności od mojej wizji i potrzeby klienta. Do aranżacji wykorzystuję patery, szkatułki, ozdobne tace i etażerki, na których układam jedzenie. Tworzenie słodkich stołów to dla mnie prawdziwa przyjemność. Można najeść się już samym widokiem! Myślisz, że klienci czują, że się tak starasz i pieczesz na świeżo? Myślę, że smak świeżego ciasta jest nie do podrobienia. Cieszę się, że moje słodycze smakują małej dziewczynce, jej mamie, cioci i babci – pomimo przeróżnych preferencji smakowych. Candy Bar to niekończący się stół zastawiony naczyniami ze słodyczami, który zawsze robi na gościach wrażenie i znika w ciągu pierwszej godziny przyjęcia. Jesteś jak malarz, który do końca nie wie, jak będzie wyglądał jego obraz, kiedy skończy tworzyć swoje dzieło. Taką niespodzianką dla mnie była sytuacja, kiedy upie- kłam tort. Zwykle nie przepadam za tym rodzajem słod- kości, jednak mam jeden przepis, który sprawił, że sama nie powstrzymałam się przed zjedzeniem kilku kanałków. Tak bardzo posmakowało mi moje dzieło! (śmiech) A jakie smaki szykujesz na święta? Dla czytelników przygotowałam przepis na pierniki. W ofercie świątecznej mam również czekoladowy sernik Ferrero Roche ze złotą dekoracją. Do tego banoffee pie z napisem „wesołych świąt”, torcik czekoladowy Mino ze złotymi kulami, pieczone donuty wiśniowo-czekoladowe w białej belgijskiej czekoladzie, a także cakesickles z deko- racyjną złotą wstążką. Nie chcę oferować ogólnodostępnych słodyczy, dlatego przygotowałam specjalną ofertę, która łą- czy w sobie wyjątkowy smak i świąteczną aranżację. z 88 | SMACZNEGO www.welmancandybar.pl Nasze rodzinne pierniczki w 1 płaska łyżeczka sody w 12 dkg cukru w 10 dkg miodu w 3 dkg masła w 1 jajko od szczęśliwej kurki w 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika w 35 dkg mąki tortowej Do płaskiej łyżeczki sody dodaj dwie łyżki wody – pomieszaj i odstaw. Na patelni wymieszaj cukier, masło, miód i cztery łyżki wody – rozpuść i ostudź. Połącz wszystkie składniki i zacznij wyrabiać jednolitą masę ręcznie lub mikserem. Gotowe ciasto odstaw na 45 minut. Używając odrobiny mąki tortowej, rozwałkuj ciasto na grubość 6–7 mm. Użyj foremek do wykrajania ciasta i wyczaruj świąteczne kształty. Pierniki ułóż na papierze do pieczenia lub na posmarowanej tłuszczem blaszce. Piecz w piekarniku nastawionym góra/dół na 180 o C. Ciesz się świątecznym smakiem i aromatem wypieków ze swoimi bliskimi.
Made with FlippingBook
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz