92 1(32)|2024 GAZOWNICTWO • eliminacja patogenów dzięki np. procesowi higienizacji, • ograniczenie zużycia nawozów sztucznych, • zmniejszenie ryzyka zanieczyszczenia wód gruntowych i powierzchniowych, • ograniczenie rozprzestrzeniania się czynników chorobotwórczych zawartych w odchodach zwierzęcych, takich jak bakterie Salmonella, Escherichia coli czy tuberkulozy oraz wirusy pryszczycy, • redukcja emisji gazów cieplarnianych: podtlenku azotu oraz metanu, wydzielających się podczas przechowywania nawozów naturalnych. Można wyróżnić następujące rodzaje potencjału odnawialnych źródeł energii: • teoretyczny – zakłada istnienie urządzeń o 100% sprawności i brak ograniczeń technicznych oraz całkowity dostęp do zasobów przy założeniu, że nie są one wykorzystywane na inne cele, • techniczny – uwzględnia ograniczenia wynikające ze sprawności urządzeń wytwarzających energię, straty jej przesyłu oraz uwarunkowania formalnoprawne, szczególnie w zakresie ochrony przyrody, • ekonomiczny – technicznie dostępny w warunkach ekonomicznej opłacalności przedsięwzięcia, zależny od cen paliw i energii, podatków, struktury finansowej i wskaźników ekonomicznych. Zasoby roślin energetycznych można podzielić na pięć kategorii: produkcyjne teoretyczne, geograficzne, techniczne, ekonomiczne i aplikacyjne. Ze względu na specyfikę biomasy należy doprecyzować pojęcia potencjału biologicznego i technicznego tego źródła energii: • potencjał biologiczny (teoretyczny) biomasy – obejmuje całą biomasę wytworzoną na określonym obszarze i jej wartość energetyczną, niezależnie od sposobu jej wykorzystania i możliwości pozyskania, • potencjał techniczny biomasy – jest to potencjał biologiczny biomasy pomniejszony o aktualne wykorzystanie na cele inne niż energetyczne, który może być pozyskany w ramach określonych technologii, z uwzględnieniem sprawności energetycznej urządzeń przetwarzających biomasę na energię użytkową. W tab. 2 przedstawiono potencjał produkcyjny biogazu dla wybranych substratów procesu fermentacji metanowej. Składnik Jednostka Odpady z gospodarstw domowych Osad z oczyszczalni ścieków Odpady rolnicze Odpady z przemysłu rolno-spożywczego CH4 [%] obj. 50-60 60-75 60-75 68 CO2 34-38 19-33 19-33 26 N2 0-5 0-1 0-1 - O2 0-1 < 0,5 < 0,5 - H2O [%] obj. (w 400C) 6 6 6 6 H2S [mg/m3] 100-900 1000-4000 3000-10000 100 NH3 - - 50-100 400 Związki aromatyczne 0-200 - - - Związki chlorowcoorganiczne lub fluoroorganiczne 100-800 - - - Tab. 1. Skład chemiczny biogazu pozyskiwanego z różnego rodzaju surowców4 Tab. 2. Potencjał produkcyjny biogazu dla wybranych substratów procesu fermentacji metanowej5 Rodzaj materiału Charakterystyka Wydajność biogazu zawartość suchej masy [%] zawartość substancji organicznej w suchej masie [%] dm3/kg suchej substancji organicznej zawartość CH4 w biogazie [%] Gnojowica bydlęca 8 86 280 55 Gnojowica świńska 6 80 400 60 Obornik 25 80 450 55 Kiszonka z kukurydzy 32 95 600 52 Kiszonka z całych roślin zbożowych 40 95 520 53 Rozdrobnione kolby kukurydzy 65 98 680 55 Ziarno zboża 86 98 700 55
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz