Wszystko Działa 3/2020

WSZYSTKO DZIAŁA! 3 | 2020 32 PRZEPISY DOTYCZĄCE PRZECIWDZIAŁANIU LEGIONELLI W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie [10] w § 120 zapisano m.in.: „W budynkach, z wyjątkiem jednorodzinnych, zagro- dowych i rekreacji indywidualnej, w instalacji ciepłej wody powinien być zapewniony stały obieg wody, także na odcinkach przewodów o objętości wewnątrz przewodu powyżej 3 dm 3 prowadzących do punktów czerpalnych”. „Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożli- wiać uzyskanie w punktach czerpalnych wody o tempe- raturze nie niższej niż 55 0 C i nie wyższej niż 60 0 C”. „Instalacja wodociągowa ciepłej wody powinna umożli- wiać przeprowadzanie ciągłej lub okresowej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną (w tym okresowe sto- sowanie dezynfekcji cieplnej), bez obniżania trwałości instalacji i zastosowanych w niej wyrobów. Do przepro- wadzenia dezynfekcji cieplnej niezbędne jest zapew- nienie uzyskania w punktach czerpalnych temperatury wody nie niższej niż 70 0 C i nie wyższej niż 80 0 C”. Informacje dotyczące Legionelli zostały również umiesz- czone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grud- nia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi: „§ 18. Minimalna częstotliwość pobierania próbek cie- płej wody oraz procedury postępowania w zależności od wyników badania bakteriologicznego, przez podmioty wykonujące działalność leczniczą w rodzaju stacjonar- ne i całodobowe świadczenia zdrowotne oraz właścicieli lub zarządców budynków zamieszkania zbiorowego oraz budynków użyteczności publicznej, w których w trak- cie ich użytkowania wytwarzany jest aerozol wodno- powietrzny, są określone w części B załącznika nr 5 do rozporządzenia.” CZYM JEST DEZYNFEKCJA TERMICZNA? Dezynfekcja termiczna jest jednym z podstawowych sposobów zapobiegania rozwojowi bakterii Legionelli, niestety prawidłowe jej przeprowadzenie bywa bardzo trudne, a w niektórych przypadkach wręcz niemożliwe jeśli nie zastosujemy odpowiednich rozwiązań technicz- nych w instalacji. Inżynierowie firmy Caleffi analizując najczęstsze pro- blemy, z którymi spotykają się nasi klienci podczas pra- cy instalacji dostarczają rozwiązania dostosowane do ich potrzeb. W taki właśnie sposób powstała cała seria produktów przeznaczonych dla optymalizacji procesów dezynfekcji termicznej, w skład której wchodzą między innymi Legiomix ® , Legiomix ® 2.0, Legioflow ® oraz zawo- ry z serii 116. LEGIOMIX® Projektując zawory Legiomix ® , jako główny cel posta- wiliśmy sobie dostarczenie produktu, który pozwoliłby całkowicie w sposób automatyczny realizować proces dezynfekcji termicznej. Bazą całego systemu jest za- wór mieszający sterowany za pomocą siłownika, który pozwala nam na utrzymanie temperatury ciepłej wody użytkowej na stałym poziomie w trakcie normalnej pra- cy instalacji, oraz jej zmianę w trakcie rozpoczęcia sa- mego procesu dezynfekcji (oczywiście za podniesienie JAK TO DZIAŁA? temperatury wody zasilającej odpowiedzialne jest źródło ciepła zastosowane w układzie). Sercem tego układu jest regulator cyfrowy który steruje wszystkimi procesami, co pozwala na: - precyzyjne ustawienie czasu wykonania dezynfekcji – tygodnia, dnia, godziny - ustawienie długości trwania dezynfekcji - wybór jednego z czterech programów dezynfekcji - sprawdzenie przebiegu procesu dezynfekcji Zawór może współpracować z instalacją BMS budynku, co sprawia że idealnie wpisuje się w ideę tworzenia inte- ligentnych budynków. LEGIOFLOW® Zgodnie z ww. Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury woda w punkcie czerpalnym powinna mieć temperaturę nie niższą niż 55 0 C, co może stanowić poważne zagroże- nie dla nieświadomego użytkownika (np. dzieci). Poniżej zamieściliśmy tabelę, w której wskazano w jak krótkim czasie może dojść do poparzenia w zależności od tempe- ratury wody. Aby przeciwdziałać takim sytuacjom w poszczególnych węzłach sanitarnych montowane są termostatyczne za- wory mieszające, które zabezpieczają przed poparze- niem, ale również uniemożliwiają wykonanie pełnego procesu dezynfekcji, czyli do miejsca poboru wody. Inżynierowie firmy Caleffi również w tym przypadku rozwiązali problem tworząc zawory z serii Legioflow ® . W kompaktowym korpusie umieszczono termostatyczny zawór mieszający oraz specjalne obejście uruchamiane za pomocą ręcznego pokrętła lub siłownika termiczne- go, pozwalające na wykonanie dezynfekcji termicznej do punktu poboru. Pracę zaworu pokazano na schema- tach zamieszczonych poniżej.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz