73 3(30)|2023 GAZOWNICTWO Bakterie metanowe, które żyją w odpowiednich warunkach, są zdolne do wytworzenia dużej ilości biogazu o korzystnym składzie. Na przebieg procesu fermentacji metanowej wpływa szereg czynników, z których najważniejsze to: • odczyn pH (w przypadku fermentacji jednofazowej – powyżej 7, poziom pH = 6,8 jest granicą, poniżej której metanogeny przestają funkcjonować), • temperatura procesu: najbardziej rozpowszechniona fermentacja mezofilowa powinna odbywać się w temperaturze 38-42°C, natomiast termofilowa 52-62°C, • stosunek węgla do azotu: zbyt niski (poniżej 12 : 1) może prowadzić do inhibicji amonowej, a zbyt wysoki (powyżej 50 : 1) ogranicza rozwój mikroorganizmów poprzez wystąpienie zjawiska tzw. głodu azotu, • mieszanie pulpy: optymalne mieszanie powinno zapewnić uniknięcie tworzenia się kożucha na powierzchni, uniemożliwiać powstawanie złogów osadów na dnie oraz nie powodować rozpadu konglomeratów bakteryjnych w pulpie, • czas retencji: zbyt krótki (poniżej 15 dni) powoduje „wypłukanie” fermentora z metanogenów i prowadzi do drastycznego spadku wydajności fermentacji, Białka, węglowodany, tłuszcze • PROCES HYDROLIZY • PROCES KWASOGENEZY • PROCES OCTANOGENEZY • PROCES METANOGENEZY Aminokwasy, monocukry, kwasy tłuszczowe Alkohole. aldehydy, kwasy organiczne, CO2, H2 Kwas octowy, CO2, H2 Metan, CO2, pozostałe Rys. 6. Schemat przebiegu procesu fermentacji metanowej (opracowanie własne na podstawie literatury6) Zgodnie z danymi Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, na dzień 14 marca 2023 r. do rejestru wytwórców biogazu rolniczego było wpisanych 146 biogazowni rolniczych. Zarejestrowane instalacje pozwalały na wytworzenie blisko 583 mln m3 biogazu rolniczego rocznie.
RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz