Horse&Business Magazine 1/2021

idealny element diety osób, które walczą z wysokim cho - lesterolem, mają problem z poziomem cukru we krwi lub są narażone na wysoki stres. Nabiał – posiłek od ręki Chudy nabiał w formie kefiru, maślanki, czy jogurtu sta - nowi cenne źródło wapnia i witamin z grupy B. Dodat - kowo zawarte w nim bakterie probiotyczne wpływają na wzrost naszej odporności. Serek wiejski, czy chudy twaróg mogą dodatkowo dostarczyć dużej ilości białka, które idealnie wpłynie na regeneracją po aktywności fizycznej. Nabiał jest cennym źródłem lizyny i stanowi idealneuzupełnieniebiałekpochodzących z roślin, które mająmniej tego aminokwasu. Jest to szczególnieważne, jeśli rezygnujemy w naszej diecie z mięsa i ryb. Czerwone światło dla czerwonego mięsa Niektóre osoby nie wyobrażają sobie dnia bez szynki, parówek, pieczeni z wieprzowiny lub wołowiny. Warto jednak zadbać o urozmaiconą dietę, w której białko dostarczamy również z chudego drobiu, ryb, jajek, nabiału i roślin strączkowych. Ten makroelement jest bardzo ważny nie tylko dla osób aktywnych, ale każ - dego człowieka. Pełni on w organizmie zarówno funkcje budulcowe, jak i regulacyjne. Posiłki jak w zegarku Regularne posiłki co 3-4 godziny pozwalają naszemu organizmowi poprawnie funkcjonować. Utrzymujemy stały, poprawny poziom cukru we krwi i nie dochodzi do napadów głodu. Pamiętajmy, by kolacje zjeść około 3 godziny przed pójściem spać, a śniadanie 1-3 h po prze - budzeniu. Omijamy niekontrolowane przekąski między głównymi posiłkami. Postaw na oleje roślinne Ogranicz spożycie tłustychmięs iwędlin, żółtych i topio - nych serów, śmietanek oraz słodyczy z utwardzonymi tłuszczami. Postaw na oleje roślinne typu oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany oraz orzechy. Stanowią one cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią nasz układ krążenia i dostarczają niezbęd - nych witamin, w szczególności witaminę E. Puste kalorie Alkohol nie posiada wartości odżywczych i w znaczący sposób może on działać na kondycję organizmu. Zbyt duża ilość tego typu trunków wpływa na odwodnienie organizmu. Dochodzi w tymwypadku do zaburzeń elek - trolitowych, które mogą objawiać się np. złym samopo - czuciem, bólem głowy, skurczami lub drganiem powieki. Alkohol wpływa na nasz układnerwowy, uczucie sytości i głodu, często powoduje wzrost łaknienia, przez co się - gamy po niekontrolowane i niezdrowe przekąski. Alko - hol może wpłynąć na wystąpienie wielu chorób, w tym zapalnie trzustki lub marskość wątroby. Węglowodany dobrze złożone Podstawia diety osoby aktywnej sąwęglowodany, które nie tylko dostarczają energii ale również uzupełniają gli - HORSE CARE ACADEMY 65

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz