Horse&Business Magazine 2/2021

Czas zawodów stanowi dla sportowców ogromne wyzwanie. Zarówno przygotowanie fizyczne, jak i to mentalne, mają bezpośrednie przełożenie na osiągane wyniki. Jednym ze szczególnie istotnych czynników, które składają się na sukces i dobre samopoczucie jest dieta. Choć oczywiście pewien klucz dobrych nawyków powinien towarzyszyć ludziom wszystkich profesji i w każdym czasie, dla sportowców zbilansowana dieta odgrywa bardzo ważną rolę. Stanowi ona bowiem źródło energii niezbędnej do regeneracji organizmu, pozwala zachować odpowiedni stan zdrowia oraz kontrolować masę ciała. Na temat diety dedykowanej jeźdźcom, porozmawialiśmy z dyplomowaną dietetyczką – Anną Ziębą. ROLA DIETY W ŻYCIU JEŹDŹCA Jakie rekomendacje dietetyczne możemy uznać za uniwersalne? Jak powinni odżywiać się ci, których codzienność wypełnia duża ilość treningów? Anna Zięba: W przypadku osób aktywnych fizycznie warto zadbać zawsze o zdrową i poprawnie zbilanso - waną dietę. Powinniśmy ją opierać o produkty, które mogą przynieść wiele korzyści nie tylko w kwestii osią - gnięć sportowych, ale przede wszystkim zdrowia. Jeśli jesteśmy w okresie przygotowawczym, w którym prio - rytetem jest utrzymanie lub zmniejszenie masy ciała, dietę powinnismy opierać w dużej mierze o węglowo - dany złożone czyli np. pełnoziarniste pieczywo, brą - zowy ryż czy makaron razowy, które nie tylko dodadzą energii, ale również są zródłem cennego błonnika oraz wielu mikroelementów. Kolejnym ważnym elementem są zdrowe źródła tłuszczów oraz białek, które mogą mieć pochodzenie zarówno roślinne, jak i zwierzęce. Białko stanowi bardzo ważny element wpływający na regenerację. Taki model żywienia warto utrzymać przed zawodami. Zapewni on odpowiednie pokrycie zapotrzebowania na wszelkie witaminy i składniki mineralne. Odpo - wiednie spożywanie węglowodanów kilka dni przed zawodami powinno korzystnie wpłynąć na uzupełnie - nie rezerw glikogenu, czyli materiału energetycznego, który będzie potrzebny w trakcie intensywnej aktyw - ności. Organizm człowieka magazynuje w mięśniach Rozmawia: Joanna Więckowska i wątrobie glikogen, czyli związek składający się z wielu cząsteczek glukozy. W czasie intensywnej pracy mię - śni lub np. w momencie niedoboru pożywienia, orga - nizm wykorzystuje glikogen w celach energetycznych. Zazwyczaj w mięśniach szkieletowych posiadamy około 200-300 g glikogenu, ale u osób wytrenowa - nych poziom ten może być znacznie większy. Rezerwy te cały czas się uszczuplają i odbudowują. Przed zawo - dami warto spożywać węglowodany, by nasz naturalny "powerbank" był naładowany i mógł nas poratować w okresie intensywnej pracy. Czasem stanowiącym szczególne wyzwanie (także logistyczne) są dni zawodów. Nieregularność, stres, wysiłek – wszystko to utrudnia prawidłowe spożywa- nie posiłków. Jak jeść, by sobie nie szkodzić, a wspo- móc organizm? A.Z.: Należy podkreślić, że nasz organizmmożemywspo - móc jeszcze przed zawodami. Jak? Warto, skupić swoją uwagę na węglowodanach, których udział może stano - wić nawet do 60% energii, oraz pełnowartościowym białku, które wspomoże regenerację tkanki mięśniowej po intensywnych treningach. Powinniśmy starać się, jak zawsze, bazować na zdrowych posiłkach, poprawnie zbilansowanych, czyli nie unikamy ryżu, makaronu czy ziemniaków. Sięgamy po produkty pełnoziarniste, trzy - mamy się ogólnych zaleceń zasad zdrowego żywienia. 34 HORSE & BUSINESS

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz