Horse&Business Magazine 2/2021

Rano znakomicie sprawdzą się owsianki, jaglanki z owo - cami i nabiałem, pieczywo z pastami itp. Na obiad czy kolację warto sięgnąć po ziemniaki z chudym mięsem i warzywami, ryż z sosem słodko kwaśnym i tofu, maka - ron z sosem pomidorowym i mięsem z indyka. W trak - cie zawodów kluczowym elementem jest czas spożycia posiłku w stosunku do aktywności. W dniu zawodów stawiamy na mniejsze objętościowo posiłki, a ich skład i forma powinny być dostosowane do ilości występów. Stres oraz sama jazda, która angażuje wiele mięśni, mogą powodować problemy z trawieniem pokarmów, dlatego warto w tym dniu opierać posiłki o dania bar - dziej lekkostrawne, ale bardzo odżywcze, szczególnie jeśli mamy mało czasu między godziną spożycia posiłku a jazdą. Zasugerowałabym także unikanie alkoholu dzień przed startem, gdyż ma on wpływ na równowagę elek - trolitową – odwodnienie może spowodować bolesne i nieprzyjemne skurcze. No właśnie – kategoryczne błędy. Czego nigdy nie powinniśmy spożywać w dniu zawodów? Czy czas, w jakim spożywamy posiłki ma większe znaczenie? A.Z.: Nie powinniśmy zjadać przysłowiowego scha - bowego, smażonego w głębokim tłuszczu z frytkami i surówką z kapusty tuż przed wejściem na konia. Kolki, ociężałość, a nawet mdłości nie są przyjaciółmi spor - towców. Jeśli do występu mamy więcej niż 3 godziny możemy opierać jadłospis o zdrowsze, zbilansowane dania z węglowodanami złożonymi z większą ilością świeżych warzyw, które bogate są w błonnik, ale warto pamiętać, że ich trawienie trwa. Warto też pamiętać, że możemy spożyć np. makaron razowy z orientalnym sosem z papryką, mango i polędwiczkami. Kaszę gry - czaną z pieczonym schabem w sosie własnym z goto - wanymi buraczkami, czy np. ryż brązowy z sosem słodko-kwaśnym z warzywami i mięsem z indyka. Im więcej mamy czasu, tym większy objętościowo może być posiłek. Musimy zadbać o czas, który jest niezbędny do strawienia pokarmów. Warto budować posiłki w taki sposób, by zawierały węglowodany zło - żone, białko i zdrowe tłuszcze. Nie powinniśmy jednak eksperymentować z daniami i sięgać po produkty cięż - kostrawne lub te, które mogą spowodować dolegliwo - ści ze strony układu pokarmowego, jak np. duża ilości nasion strączkowych (soczewicy czy fasoli), jeśli na co dzień ich nie spożywamy. Jeśli do występu mamy nie - wiele czasu, a czujemy, że musimy coś spożyć, warto w tym wypadku sięgnąć po lekkostrawną, najlepiej półpłynną przekąskę, którą zdążymy strawić, ale mimo wszytko doda nam energii. Bardzo dobrym rozwią - zaniem będą musy owocowe, koktajle czy np. lekka kaszka manna z owocami. A jak wygląda kwestia nawadniania się? To także ele- ment diety, który w sporcie jest niezwykle ważny. A.Z.: O nawodnienie warto zadbać zawsze, ale klu - czową rolę odgrywa ono latem lub przy wzmożonej aktywności fizycznej. W przypadku sportowców i nie tylko, zalecałabym zwrócić uwagę na wody mineralne, szczególnie te wysokozmineralizowane, oraz ewentu - alnie naturalne soki warzywne. Świadomość wyboru tych pierwszych jest niezwykle ważna. Paradoksalnie mamy wody lepsze i gorsze. Warto sięgać po te, które dostarczają większą ilość elektrolitów np. magnezu, potasu czy sodu. Jeśli chodzi o soki - wszystkie warzywa są wartościowe. Istotne jednak, by bazować na wielu produktach i nie opierać nawodnienia o jeden rodzaj soku. Najczęściej i najchętniej sięgamy po sok pomidorowy, buraczany, z selera czy najprostszy i naj - bardziej popularny - z marchewki. Anna Zięba dyplomowany dietetyk, certyfikowany specja - lista SOIT - specjalista polecany insulinoopor - nym. Od wielu lat współpracująca z osobami zarówno aktywnymi jak i chorymi. Dietetyk City Diet. HORSE & BUSINESS EDUCATION 35

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz