Horse&Business Magazine 2/2021

69 skrobi w jelicie cienkim. Płatkowanie to forma roz - drobnienia, która nie wpływa na łatwość strawności tego składnika. Na uzupełnienie glikogenu korzystnie wpływa także suplementacja elektrolitami. Konie karmione dietą wysokotłuszczową i wysokow - łóknistą nieco wolniej uzupełniają zapasy glikogenu. Jeśli w czasie zawodów lub bardziej intensywnych tre - ningów potrzebują one dodatkowego wsparcia można wprowadzić uzupełniający, potreningowy posiłek. Bez - pieczna ilość paszy zbożowej, nie wywołująca nega - tywnych skutków w mikroflorze jelitowej, to około 200-250 ml. Oczywiście zboża można stosować tylko, jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych do przyjmowa - nia takich pasz. Naprawa i regeneracja mięśni Podczas treningu mięśnie doświadczają mikrouszko - dzeń, a ich naprawa jest częścią procesu regeneracji. Mięśnie muszą również rosnąć, wzmacniać się i napi - nać, aby mogły poradzić sobie z wymaganą pracą. Zapewnienie odpowiedniej podaży białka o wysokiej zawartości aminokwasów egzogennych, w szczegól - ności lizyny, umożliwia procesy naprawcze. Dobrze przyswajalne aminokwasy najpierw odżywiają mięśnie, następnie sygnalizują im spowolnienie lub zatrzyma - nie procesu rozpadu mięśni, który naturalnie zacho - dzi podczas i po pracy. Co najważniejsze dostarcza mięśniom budulca, którego potrzebują do wzrostu i wzmocnienia. Dostarczanie wysokiej jakości białka bezpośrednio po treningu optymalizuje odbudowę uszkodzeń, a koniom niedostatecznie umięśnionym pomaga w szybszym budowaniu masy mięśniowej. Sprawdzają się tutaj dodatki paszowe o wysokiej zawartości białka, suple - menty aminokwasowe lub dodatek 5-10 gramów lizyny do standardowej paszy. Czas podania, podobnie jak przy uzupełnianiu glikogenu, ma kluczowe znacze - nie dla skuteczności tych suplementów. Naprawa mikrouszkodzeń okolic okołostawowych Podobnie jak w mięśniach, podczas obciążenia tre - ningowego także w stawach dochodzi do mikrousz - kodzeń, które wymagają regeneracji. Nawarstwiające się mikrouszkodzenia prowadzą do kontuzji, które są najczęstszym powodem przerw w cyklu treningowym, a nie rzadko zaważają na karierze koni sportowych. Chrząstki są tworami nie ukrwionymi. Ich odżywieni następuje poprzez „zasysanie” składników odżywczych z płynu stawowego. Proces ten następuje jedynie, gdy koń się porusza, dlatego tak istotne jest zapewnienie długiego rozstępowania, a także ruchu poza czasem treningowym. Pozostałe tkanki powiązane ze stawami, takie jak ścięgna, więzadła, tkanki torebki stawowej czy kaletki maziowe są zaopatrywane w substancje odżywcze poprzez krew. Ich poprawne odżywienie następuje tylko wtedy, gdy we krwi znajdują się sub - stancje, których organizm akurat potrzebuje. Prawdopodobnie najbardziej popularnym niedoborem

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz