Horse&Business Magazine 2/2024

2/2024 97 W czasie zawodów i po intensywnych treningach warto wspomagać regenerację organizmu poprzez podawanie suplementów wspomagających regenerację produktów bogatych w antyoksydanty, a także wpływających odbudowująco na uszkodzone tkanki. Przed sezonem startowym warto wykonać badania krwi z oznaczeniem pierwiastków śladowych, których często w diecie koni brakuje. Stężenia mikroelementów i witamin mają znaczący wpływ na aktywność enzymów antyoksydacyjnych. Selen, miedź, cynk, mangan i żelazo wchodzą w skład enzymów należących do enzymatycznego systemu walki ze stresem oksydacyjnym. Poziom selenu w organizmie decyduje o aktywności peroksydazy glutationowej (GPx) - jednego z podstawowych enzymów przeciwutleniających. Miedź, cynk oraz mangan są składnikami enzymów z grupy dysmutaz ponadtlenkowych (SOD). Natomiast witaminy A, E i C są grupą nieenzymatycznych antyoksydantów. Kolejna grupa przeciwutleniaczy to związki polifenolowe zawarte m.in.: w roślinach, owocach, warzywach. Świetnie sprawdzają się spirulina czy niektóre zioła. Suplementy regenerujące oprócz wyżej wymienionych przeciwutleniaczy, mikroelementów i witamin, zawierać powinny też kluczowe aminokwasy. Niektóre produkty dodatkowo zawierają także karnitynę, magnez i witaminy z grupy B. Takie dodatkowe suplementowe wsparcie organizmu wpływa na szybszą regenerację tkanki mięśniowej, co zmniejsza sztywność ( tzw. „zakwasy”), poprawia wydolność, minimalizuje ryzyko kontuzji i wspiera układ nerwowy. aa Zadbanie o równowagę wodno-elektrolitową to kluczowy czynnik wpływający na wydolność konia. one na celu nie tylko uspokojenie konia, ale także uzupełnienie metabolitów układu nerwowego obciążonego przebodźcowaniem. Stres stwarza dysharmonię procesów biologicznych, powodując reakcję nadnerczy z wyrzutem kortyzolu i katecholamin, adrenaliny i noradrenaliny. Wydzielanie tych hormonów przyczynia się do uwalniania magnezu do krwi, co pomaga w walce ze stresem. Im więcej adrenaliny we krwi, tym większe straty magnezu w organizmie. Witaminy z grupy B pełnią ważną funkcję w czynnościach układu nerwowego i jego regeneracji. Biorą także udział w metabolizmie energetycznym, więc ich zużycie na „denerwowanie się” zmniejszy potencjał organizmu do procesów wytwarzana energii. Gdy koń nie je wcale lub nie dojada paszy treściwej, należy upewnić się, że brak apetytu nie jest spowodowany odwodnieniem. Chcąc zachęcić konia do jedzenia, warto znaleźć taki posiłek, który mu zasmakuje. Często sprawdzającym się rozwiązaniem jest podanie meszu, do którego można wsypać regularnie podawane musli. Skutecznym sposobem może być także polanie posiłku sokiem, przecierem lub syropem owocowym. Opiekując się nerwowym koniem, warto podjąć szereg działań uwzględniających indywidualne potrzeby behawioralne koni – przestawienie w ciche miejsce, osłonięcie ścian boksu od innych koni lub przestawienie w miejsce, gdzie widzi inne konie, towarzyszenie koniowi w stajni itp. Energia z mięśni Glikogen jest niezbędny do pracy mięśni i jest doskonałym źródłem energii podczas wysiłku o średniej lub wysokiej intensywności. Ten wielocukier zbudowany z cząsteczek glukozy magazynowany jest głównie w mięśniach i wątrobie. Niski poziom glikogenu w mięśniach powoduje uczucie zmęczenia i znacznie spowalnia pracę mięśni. Możemy wpłynąć na proces odbudowy jego zapasu po treningu, korzystając z tak zwanego okna glikogenowego, czyli czasu, w którym organizm najbardziej efektywnie odbudowuje zapasy. Optymalny czas syntezy glikogenu u koni to około 1 godzina od zakończenia wysiłku, dlatego w tym czasie zaleca się podanie posiłku obfitującego w cukry. W tym celu można podać ok. 0,3-0,5 kg owsa lub musli wysokoskrobiowego z sieczką i meszem lub wysłodkami. Odbudowę glikogenu spowalniać będzie odwodnienie konia. Regeneracja i antyoksydanty Intensywny wysiłek fizyczny prowadzi do zwiększonej produkcji wolnych rodników, a ich nadprodukcja wywołuje stres oksydacyjny. Wolne rodniki tlenowe w szybkim tempie uszkadzają struktury organizmu niszcząc komórki mięśni, narządów wewnętrznych, a także komórki tkanki chrzęstnej i łącznej; na przykład włókna kolagenowe ścięgien. Wolne rodniki powodują zmęczenie i obniżenie odporności, zwiększają ryzyko kontuzji aparatu ruchu. Fot. Karolina Pilichowska H&B ŻYWIENIE

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz