HORSE&BUSINESS 3/2021

N ie bez znaczenia jest też postęp gospodarczy, z którym mamy do czynienia w ostatnich kilku- nastu latach. Umożliwił on nie tylko łatwiejszy import produktów wytwarzanych zagranicą, ale także wy- równanie poziomu technologicznego, kosztowo-cenowego oraz informacyjnego, co wpłynęło na produkcję na rynku rodzimym. Wiedza i badania naukowe Wiedza na temat żywienia koni to dziedzina aktualnie dy- namicznie rozwijająca się, a ostatnie 30 lat to znaczące zmiany w tym segmencie. Ilość przeprowadzanych badań, szczególnie dotyczących koni sportowych, wielokrotnie przewyższa ilość badań wykonywanych w poprzednich de- kadach. Wpływają na to przede wszystkim nowe możliwo- ści, takie jak: technologie, metody obrazowania anatomicz- nego i metabolicznego, a także specjalistyczne laboratoria i doświadczenie. Zmiany te generuje także rozwój branży związanej z końmi i wynikające z tego potrzeby: hodowanie coraz lep- szych atletów i zachwycających pokrojowo koni, minimali- zowanie ryzyka kontuzji i zapobieganie chorobom. Kolejnym filarem tego trendu jest skuteczność. Zmiany w żywieniu zauważalnie wpływają na konie. Odpowiednio dobrana dieta i suplementacja dają wymierne rezultaty. Przyczyniło się to do dalszego poszukiwania rozwiązań ży- wieniowych na problemy zdrowotne i behawioralne koni. Rezultatem i motorem napędowym tych zmian jest m.in . centrum badawcze Kentucky Equine Research, zało- żone w 1988 r. Intencją założycieli było zarówno przepro- ZMIANY TRENDÓW W ŻYWIENIU KONI Zauważalny na przestrzeni ostatnich lat rozkwit w branży żywienia koni uwarunkowany jest kilkoma czynnikami. Wszechobecny niegdyś owies zastępowany jest całościowo lub częściowo gotowymi mieszankami, ponadto zmienił się stosunek do dawkowania siana oraz do stosowania suplementacji. Głównymi motorami tych zmian są świadomość konsumentów, rozwój dziedziny żywienia i dostępność informacji. AdobeStock/peterzayda 47 3/2021 H & B Ż Y W I E N I E

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz