HORSE&BUSINESS 4/2023

DIETA DLA KONI METABOLICZNYCH? ZAPOMNIJ O FRUKTANACH I NSC Stosowane od lat wytyczne dla diet niskocukrowych, wskazujące na ograniczenie fruktanów i NSC, zastępowane są nowymi parametrami. Badania z ostatnich lat – dotyczące żywienia koni z zespołem metabolicznym, chorobą Cushinga, a także insulinoopornością – precyzują, które frakcje cukrów wpływają na gospodarkę cukrowo-insulinową. Fot. AdobeStock/barbol Karolina Pilichowska Nuba Equi Dla koni z problemami metabolicznymi niebezpieczne są zarówno skoki insuliny we krwi, jak i utrzymujący się jej wysoki poziom. Wysoki poziom insuliny predysponuje konie do ochwatu, co potwierdziły badania opublikowane w 2022 r., prowadzone przez brytyjski zespół przez cztery lata na grupie 374 kuców. Poziom insuliny we krwi zależny jest od przyjmowanego przez konia pożywienia, a dokładnie od składu węglowodanowego (lub inaczej – cukrowego). 97 4/2023 H&B ŻYWIENIE

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz