Lider biznesu 1-2022 300

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 45 J eśli wiemy, że roślina jest jadalna, a jednocześnie nie jest chroniona, możemy ją zjeść. Jeśli nam się podoba i jest dostępna w szkółce, możemy ją wkom - ponować w projekt naszego założenia ogrodowego czy krajobrazowego, a potem ją... objadać. Wśród roślin mających ciekawy pokrój ogólny, kształt lub kolor pędów, ozdobne liście i kwiaty są też rośliny o cieka - wych owocach, co w tym kontekście oznacza owoce o trochę zapomnianych walorach kulinarnych. OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA Nasze czasy opanował demon prędkości. Przekłada się to też na nasze decyzje zakupowe. Jeśli coś nie jest dostępne natychmiast, zdarza się, że traci nasze zainte - resowanie. Od sztuki „ready made” Marcela Duchampa do zupy instant jest tylko kilka kroków. Od zapomnie - nia o istnieniu odmiany jabłoni zwanej groszówka lub żeleźniak dzieli nas jeszcze mniej. Wspomniane jabłka miały inny termin dojrzałości zbiorczej (koniec paź - dziernika), a inny dojrzałości konsumpcyjnej (koniec grudnia). Owoce twarde i kwaśne po zerwaniu dojrze - wały, leżąc w chłodzie. Po dwóch miesiącach stawały się wyjątkowo smaczne. Co mają wspólnego z rośli - nami ozdobnymi? – Choćby to, że małe jabłka odmiany groszówka służyły jako dekoracja choinek. To tylko przykład. Ale celowy, bo opisuje kluczową dla kon - sumpcyjnego dojrzewania niektórych owoców cechę: niską temperaturę. ZWARZONA MROZEM Niska temperatura dojrzewania żeleźniaków to jednak wciąż temperatura powyżej zera. Owoce jabłoni źle znoszą mrożenie, a ściślej: rozmrażanie. Dla ludzi tracą wtedy większość swoich walorów odżywczych, zdro - wotnych i smakowych. Ale są rośliny, których owoce POZIOM WYŻEJ TEKST: Witold Szwedkowski ZDJĘCIA: AdobeStock, Pixabay, Pxhere Od sztuki „ready made” Marcela Duchampa do zupy instant jest tyl - ko kilka kroków. Od zapomnienia o istnieniu odmiany jabłoni zwanej groszówka lub żeleźniak dzieli nas jeszcze mniej

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz