Lider biznesu 1-2022 300

46 POZIOM WYŻEJ wręcz wymagają kilkudniowego przemrożenia. Choćby spokrewniona z jabłonią pigwa pospolita (Cydonia oblonga), mylona czasem z pigwowcem japońskim. Być może przez to, że pigwa to również nazwa owocu obydwu roślin. Pigwy używane są głównie do robienia marmolad i nalewek. Są bardzo twarde, dlatego przed zbiorem dobrze jest pozostawić je kilka dni na mrozie. Jeśli brakuje mrozu, a zaplanowany termin produkcji marmolady jest bliski, można wykorzystać zamrażalnik. Owoce pigwy stają się bardziej miękkie, smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Ale to, co otwiera przed nami nowe możliwości, dla samych owoców jest ich kresem. Jeśli po przemrożeniu w naturalnych warunkach pozo - stawimy pigwy na drzewku, owoce zgniją i mogą stać się potencjalnym źródłem rozwoju patogenów szko - dliwych dla rośliny macierzystej. Bardzo dekoracyjne owoce mają raczej cierpki smak. Całkiem naturalnie, bo nie jest to cierpkość zanieczyszczeń. Pigwa opiera się im znakomicie. Jednocześnie zawiera pokłady żelaza, fosforu, miedzi, magnezu i wapnia, do tego dużo wita - miny B1, B2, C, PP i prowitaminę A. Owoc pigwy zawiera też cenne kwasy owocowe, należy do owoców najbo - gatszych w pektyny, co sprawia, że sprawdza się jako dodatek do konfitur z innych owoców, a do galaretek jako naturalny środek żelujący. PRABABKA WĘGIERKI Cierpkość pigw jest niczym wobec cierpkości tar - niny (Prunus spinosa), której nawet nazwy ludowe nie oszczędziły wspomnienia o marszczeniu języka: ostręż, ciarka, tarka... Kosztując świeżego owocu, który w takim stanie jest praktycznie niejadalny, cza - sem trudno uwierzyć, że ten krzew jest jednym z pro - toplastów śliwy domowej. Dziś stosowany już raczej do nasadzeń biotechnicznych w zakresie umacniania skarp, nasypów lub odgradzania terenów od nawiewa - nia śniegu czy pyłu. Zwarty pokrój ciernistych krzewów znajduje też zastosowanie przy zakładaniu żywopło - tów. Małe, fioletowe owoce tarniny pokryte są niebie - skawym nalotem i nadają się do spożycia wyłącznie po przemrożeniu. Wtedy dopiero zmniejsza się w owo - cach ilość kwasów organicznych i garbników, a pod wpływem niskiej temperatury glukoza ulega częścio - wemu przekształceniu we fruktozę, więc przybywa również słodyczy. Również miąższ przemrożonych owoców łatwiej odchodzi od pestki, której jak w więk - szości rodzimych pestkowców nie należy zjadać ze względu na szkodliwe glikozydy cyjanogenne. Ale to, co w tarninie marszczy nasz język, działa też zbawien - nie. Garbniki działają przeciwzapalnie oraz wstrzy - mują biegunki. Nawet suszone owoce lub sporządzony

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz