LIDER BIZNESU 3/2022

62 #OgródNaWidelcu – Marchew – skarbnica zdrowia o niezwykłej historii Marchew to prawdopodobnie najbardziej wszechstronnie wykorzystywana roślina jadalna. Jest cennym warzywem ze względu na dużą zawartość ka - rotenów – źródło witaminy A, niską kaloryczność, lekkostrawność i znaczną zawartość błonnika. Jest jadalna w całości – również nać można wykorzy - stać jako włoszczyznę do rosołu lub materiał na pesto. Marchew sprawdzi się zarówno w daniach wytrawnych, jaki i na słodko. Była używana jako składnik wypieków już w średniowieczu, ale w XVI w. w Anglii dekorowano nią także kapelusze i suknie. TRENDY TROCHĘ HISTORII Dzikie formy marchwi powstały w Południowo-Zachod - niej Azji, a za pierwotny rejon pochodzenia form upraw - nych uznaje się tereny dzisiejszego Afganistanu. Chodzi tu zarówno o formy żółte, jak i fioletowe. Uprawą zajmowali się już starożytni Grecy i Rzymianie, ale uprawa w Europie roz - przestrzeniła się dopiero w XIV w. W Polsce natomiast jest uprawiana od XV w. W XV w. marchew trafiła także do Anglii. W czasach pano - wania Elżbiety I i jej następców liśćmi, kwiatami i korze - niami marchwi dekorowano kapelusze i suknie. Szcze - gólnie jesienią, kiedy nać marchwi się przebarwia, była cennym zamiennikiem piór. UPRAWA I ZBIORY Marchew wczesną wysiewa się od marca do maja pod folią TEKST I ZDJĘCIA: dr Joanna Gałązka i dr Jakub Garnis, edukatorzy roślinni, twórcy projektu Zrób To Z Nami Online Pomarańczowy kolor marchwi nie jest pierwszym, jaki się poja- wił. Pierwotnie marchew była fioletowa i żółta, a kolor pomarań- czowy jest wynikiem naturalnej mutacji żółtej marchwi

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz