LIDER BIZNESU 3/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 63 TRENDY lub agrowłókniną, aby chronić sadzonki przed mrozem. Mar - chewgłównego siewu należywysiewać od maja.To warzywo może być uprawiane na terenie całej Polski. Jest rośliną kli - matu umiarkowanego. Najładniejsze korzenie uzyskamy na glebach piaszczysto-gliniastych (lekkich i średnio ciężkich), przepuszczalnych i bogatych w próchnicę, zatem na więk - szości gleb w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że marchew Cykl #OgródNaWidelcu dedykowany jest wszystkim miłośnikom roślin i przyrody. Przedstawiamy w nim mało znane fakty na temat znanych roślin ogrodniczych uprawianych w Polsce. Cykl ten udowadnia, że nie tylko rośliny ozdobne i egzotyczne kwiaty mogą być bohaterami ciekawych historii. CIEKAWOSTKI ü Marchew jest zapylana głównie przez muchówki i chrząsz - cze. Dla pszczół jej kwiaty nie są zbyt atrakcyjne. ü Pomarańczowy kolor marchwi nie jest pierwszym, jaki się pojawił. Pierwotnie marchew była fioletowa i żółta, a ko - lor pomarańczowy jest wynikiem naturalnej mutacji żółtej marchwi. Mutację tę zaobserwowano w XVII w. w Holandii. A ponieważ pomarańczowy jest tam kolorem królewskim, takie formy kolorystyczne szybko zyskały na popularności. Białe formy również są wynikiem mutacji formy żółtej. ü Marchew była używana jako składnik wypieków już w śre - dniowieczu. Ciasto marchewkowe było bardzo popularne w Wielkiej Brytanii podczas II Wojny Światowej. W latach 70. moda na ciasto marchewkowe ogarnęła USA. 17 stycz - nia 2011 r. ciasto o nazwie kaszubski kuch marchewny, wy - piekane w województwie pomorskim, zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych. 3 marca 2017 r. na tę samą listę trafiło kujawskie ciasto marchewkowe, wypiekane w województwie kujawsko-pomorskim. jest drugim po cebuli najczęściej uprawianym warzywem gruntowym w Polsce. Uprawy marchwi zajmują około 22 tys. ha, a zbiory kształ - tują się na poziomie 0,7-0,9 mln t rocznie. Dzięki temu jeste - śmy czołowym producentem marchwi w Unii Europejskiej. W skali globalnej zajmujemy szóste miejsce w produkcji za: Chinami, Uzbekistanem, Rosją, Stanami Zjednoczonymi i Ukrainą. GORZKI POSMAK Czasem kupiona w sklepie marchew ma dziwny, nieprzy - jemny posmak. Stosunkowo niedawno odkryto, skąd się bierze. Za aromat marchwi odpowiadają głównie związki chemiczne należące do terpenów. Jeśli ich zawartość jest optymalna (w granicach 20-50 ppm), odbieramy smak mar - chwi jako przyjemny. Jeśli jest ich za dużo, zapach jest dla nas za ostry, jakby naftowy, a smak za gorzki. Jeśli związków terpenowych jest za mało, smak korzeni jest dla nas mało marchwiowy, mdły. Norwescy naukowcy odkryli, że droga, jaką przechodzi mar - chew od zbioru do sprzedaży, przede wszystkim mieszanie i potrząsanie podczas mycia i transportu, powodują zwięk - szenie zawartości terpenów, a co za tym idzie – pogorsze - nie smaku marchwi. Dlatego możemy odnosić wrażenie, że marchew z własnej uprawy, która nie jest tak brutalnie trak - towana jak marchew w produkcji przemysłowej, jest smacz - niejsza –nawet jeśli uprawiamy tę samą odmianę. Dodatkowo ilość terpenównie jest taka sama na całej długości korzenia – najwięcej jest ich od strony naci, szczególnie jeśli korzeń w tymmiejscu był odsłonięty i wystawiony na działanie promieni słonecznych. Dlatego warto pilnować, aby podczas uprawy całe korzenie były przykryte ziemią lub ściółką. METRYCZKA Rząd: selerowce Rodzina: selerowate Rodzaj: marchew Gatunek: marchew zwyczajna Podgatunek: marchew uprawna ( Dau- cus carota L. subsp. sativus ) i jego od - miany Powierzchnia upraw w Polsce: ok. 22 tys. ha Zbiory w Polsce: 0,7-0,9 mln ton rocznie POLSKIE ODMIANY WCZESNE: Pierwszy Zbiór, Nefryt F1 ŚREDNIO-WCZESNE: Lenka, Jagna, Rodos F1 ŚREDNIO-PÓŹNE: Alfa F1, Arleta, Kometa F1 PÓŹNE: Dolanka, Sukces, Koral Marchew jest jadalna w całości - również nać można wykorzystać jako włoszczyznę do rosołu lub materiał na pesto

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz