LIDER BIZNESU 4/2021

60 Z roku na rok obserwuje się wzrost spożycia warzyw i owo- ców. Wiąże się to z tym, że wiele osób rezygnuje lub znacz- nie ogranicza jedzenie mięsa. Niedawno w Polsce liczba osób, które postanowiły zostać wegetarianami, przekroczyła milion, co stanowi już kilka procent społeczeństwa. Na świe- cie szacuje się z kolei, że wegetarianie i weganie stanowią nawet 8% całej populacji. WARZYWA PODBIJAJĄ MIASTA W związku z tym, że jemy więcej warzyw i owoców, zaczę- liśmy również uważniej im się przyglądać. Chcemy dokład- nie wiedzieć, skąd pochodzą oraz jak i kto je uprawiał. Naj- chętniej kupowalibyśmy polskie produkty od lokalnych rolników. Dobrej jakości płodów rolnych szukamy zarówno na ryneczkach, jak i w małych warzywniakach, ale również w dużych sklepach. Obecnie jednak nie wystarczy nam tylko tabliczka z napisem, że to jest ziemniak, a to pomidor. Stajemy się na tyle świadomymi konsumentami, że coraz częściej informacją, jaką chcemy otrzymać od sprzedawcy, jest nazwa odmiany warzywa lub owocu. Ponieważ właśnie dzięki temu będziemy wiedzieli, jak prawidłowo i w pełni wykorzystać właściwości danej rośliny w kuchni. Coraz czę- ściej zdajemy sobie sprawę, że jedne odmiany pomidorów najlepsze są do jedzenia na świeżo, natomiast z innych odmian przygotujemy wyśmienity sos pomidorowy lub aromatyczną zupę krem. Oczywiście kupowanie warzyw i ziół to jedna z możliwości. A gdyby tak samemu zostać ogrodnikiem, podwinąć rękawy Przepis na miejski ogródek warzywno-ziołowy trendy andemiczna rzeczywistość ubiegłego roku, dążenie do samowystar - czalności, niezadowolenie z jakości warzyw i owoców na rynku, potrzeba kontaktu z przyrodą – to jedne z wielu czynników, które sprawiły, że sa - modzielna uprawa warzyw, także w mieście, jest obecnie po prostu mod - na. Potwierdzeniem tego jest wprowadzenie do sprzedaży przez dużą sieć sklepów spożywczych wiosennej rozsady warzyw. Na jakie aspekty powinien zwrócić uwagę ogrodnik-amator, aby cieszyć się własnymi plonami? Przyjrzyjmy się składnikom przepisu na udany miejski warzywnik. TEKST I ZDJĘCIA: dr Joanna Gałązka i dr Jakub Garnis

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz