LIDER BIZNESU 6/2023

34 Nr 6/2023 BG LAIRŻDE EJ NB RBAI ZNNŻEYS Obecny rynek oferuje szeroką gamę sprzętu dla amatorów na różnym stopniu zaawansowania. Wybór jest ogromny, a współczesne trendy odczarowują kojarzenie grilla wyłącznie z sezonem majówkowo-wakacyjnym. Najbardziej klasyczny podział dotyczy sposobu otrzymywania ciepła potrzebnego do przygotowania potrawy, co przekłada się na czas niezbędny do jej obróbki oraz uzyskany smak i aromat. Są to grille węglowe, gazowe i elektryczne. Różnią się wielkością, wyglądem, akcesoriami oraz oczywiście ceną. KLASYCZNY GRILL WĘGLOWY Najstarszy i nadal najpopularniejszy model na rynku to węglowy grill. Można go kupić niemal wszędzie, także na stacji benzynowej jako jednorazówkę. Na grill węglowy składa się misa wykonana z grubej blachy pokrytej farbą ognioodporną oraz ruszt ze stali nierdzewnej. Część modeli wyposażona jest również w metalową pokrywę, czasem wyjmowany popielnik oraz wbudowany termometr. Prosty montaż i niewielkie rozmiary sprawiają, że łatwo go zabrać w podróż. Zalety grilla węglowego: • Niemal nieograniczona dostępność. Można je kupić w każdym większym sklepie czy markecie. • Przystępna cena. Można sobie pozwolić na zakup nawet przy ograniczonym budżecie. Skwierczące smakołyki z grilla Sezon wiosenno-letni sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu. Oznacza to nie tylko prace ogrodowe i uprawianie sportu, lecz także spożywanie posiłków. W domyśle sprowadza się to do grillowania. Zdecydowanie jesteśmy narodem grillomaniaków i ten stan rzeczy raczej prędko się nie zmieni. • Różnorodność modeli o wszelakiej wielkości, kształcie, kolorze. Otwarte lub zamykane. • Mobilność. Można go zabrać prawie w każdą podróż. • Brak podłączenia do butli z gazem lub do prądu. Niezależnie od miejsca i okoliczności można zawsze przygotować posiłek. Wady grilla węglowego: • Paliwo: węgiel drzewny czy brykiet nie należą do najzdrowszych i ekologicznych źródeł energii. Dym z grilla może być uciążliwy dla sąsiadów. Należy też unikać bezpośredniego kontaktu z dymem. • Ryzyko oparzeń oraz konieczność używania tylko na otwartym terenie. • Stosunkowo krótki czas eksploatacji. Sprzęt niskiej jakości, nie jest nastawiony na wieloletnie użytkowanie. Zwykle im tańszy, tym szybciej nadaje się do wyrzucenia. • Rozpalanie ognia wymaga pewnej wprawy oraz zachowania środków ostrożności i stałego monitorowania procesu, który dość długo trwa. • Stopniowa utrata koloru, przebarwienia, korozja postępują wraz z użytkowaniem. Sprzęt przestaje być estetyczny. Po każdym użyciu trzeba grill dokładnie wyczyścić. • Brak możliwości płynnej regulacji temperatury. TEKST: Krzysztof Mielicki, architekt krajobrazu z wykształcenia i z pasji. Swe projekty realizuje w kraju i poza jego granicami. FB: Zielone Pojęcie Krzysztof Mielicki

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz