Lider Biznesu 8/2022

60 #OgródNaWidelcu DOBRA DYNIA – CZYLI JAKA? TRENDY Z CZEGO MOŻEMY WYBIERAĆ? W polskich sklepach znajdziesz trzy gatunki dyń: • dynia olbrzymia: jest ona okrągła w przekroju z miękką i skorkowaciałą szypułką; skórka może mieć różne kolory, ale przeważnie jest pomarańczowa; miąższ zdecydowa- nie pomarańczowego koloru. Najbardziej popularny typ owoców w sprzedaży to obecnie hokkaido od odmiany ‚Hokkaido’ oraz odmiana ‚Nelson’, • dynia piżmowa: szypułka jest kanciasta, ale tuż przy owocu jest trochę wybrzuszona, jakby ktoś ją wciskał na siłę w owoc; skórka jest gładka, koloru jasnobeżowego, nakrapianego zielonego lub zielono-beżowego; miąższ ma intensywnie pomarańczowy kolor. Najpopularniejszy typ owocu to butternut, od odmiany ‚Butternut’ i muscat - nazwa od odmiany ‚Muscade De Provence’. • dynia zwyczajna: to najbardziej zróżnicowany gatunek dyni, należą do niego różne odmiany botaniczne, np. kabaczek, cukinia, patison, dynia makaronowa i dynia oleista. Z form użytkowych można też wyróżnić dynie na nasiona, dynie na Halloween oraz dynie ozdobne. Owoce tego gatunku mają kanciastą szypułkę, która w przekroju przypomina gwiazdkę; miąższ biały lub bladożółty. DLACZEGO JEŚĆ? Dynie to warzywa nie do przecenienia. Ich główną zaletą jest to, że są jednocześnie niskokaloryczne, lekkostrawne i pożywne. W tym okresie dynie będą dla nas bogatym źró- dłem witamin z grupy B, E, C oraz karotenoidów i pektyn. Zawierają oczywiście również różne składniki mineralne, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo czy selen. Zawartość tych wszystkich składników sprawia, że dynie wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, m.in. odżywczo, przeciwcu- krzycowo, przeciwnadciśnieniowo i przeciwnowotworowo. JAK JEŚĆ? Wtymmiejscu warto zwrócić uwagę na różne typy dyni,jakie możemy kupić w polskich sklepach. Na przykład niektóre z nich można będzie zjeść nawet na surowo w sałatkach, TEKST: dr Jakub Garnis i dr Joanna Gałązka, edukatorzy roślinni, twórcy kolektywu Zrób To Z Nami Online inne natomiast dopiero po ugotowaniu czy upieczeniu. Wśród nich znajdziemy typy dyń, które mają tak delikatną skórkę, że nie musimy ich obierać, np. hokkaido lub butter- nut. Inne typy natomiast wymagają jej usunięcia, najwygod- niej jednak zrobić to dopiero po upieczeniu. A co zrobić z dyni? Opcji jest wiele. Mogą to być zarówno dania wytrawne, takie jak sałatki, surówki, zupy krem czy też dyniowe curry. Na słodko przygotujemy na przykład dyniowe ciasto,serniczki,placuszki lub tak bardzo popularną dyniową kawę. Smak dyni możemy zamknąć również w przetworach, np. w postaci pasteryzowanego lub mrożonego przecieru w słoikach albo na słodko jako dżem. Przepisy na te dania znajdziesz w naszym e-booku „Dynie w polskich sklepach. Jak kupić tę najlepszą?”. Jesień to czas dyń zarówno w ogrodach, jak i na sklepowych półkach. Jest to również spore wyzwanie dla sprzedających i kupujących dynie. W żadnej innej grupie roślin jadalnych nie ma tyle zamieszania związanego z poprawnym roz - poznawaniem i nazywaniem. Dlatego warto zgłębić świat dyń, żeby być w pełni zadowolonym z zakupu. Natomiast sprzedawca zyska, kiedy właściwie będzie informował klientów, jakie dynie i na jakie przeznaczenie je sprzedaje. HOKKAIDO: zupa, pieczenie, duszenie, placki, ciasto, mary- naty, surówki

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz