Lider Biznesu 8/2022

Lider Biznesu. Ogrodniczy Magazyn Branżowy 61 TRENDY HALLOWEEN W DUCHU ZERO WASTE? Jeżeli masz w zwyczaju obchodzenie tego dnia i dekorowa- nie swojego domu, to warto zrobić to z głową. Co to zna- czy? Bardzo często dyniowe lampiony po tym dniu trafiają do śmieci lub w najlepszym wypadku na kompost.Wiąże się to głównie ze złym sposobem przygotowania takiej ozdoby. Wystarczy kierować się kilkoma wytycznymi, żeby dyniową dekorację przerobić na przykład na zupę krem. Przede wszystkim rób wszystko z zachowaniem zasad higieny. Umyj dynie i narzędzia do drążenia. Nie używaj do oświetlenia lampionu tradycyjnych świeczek, które zanie- czyszczają miąższ. Lepiej użyć lampek typu LED. Dynie ustaw w czystym miejscu pod zadaszeniem. Przerób dynie najpóź- niej dwa dni po Halloween. < Cykl #OgródNaWidelcu dedykowany jest wszystkim miłośnikom roślin i przyrody. Przedstawiamy w nim mało znane fakty na temat znanych roślin ogrodniczych uprawianych w Polsce. Dla miłośników dzikich roślin jadalnych mamy natomiast e-book: „4 smakowite wyprawy. Twój pierwszy przewodnik po dzikich roślinach jadalnych” – dostępny na stronie www.zrobtoznami.online. CIEKAWOSTKI ü Dynia to bardzo delikatne warzywo. Jest jednym z pierw - szych warzyw, które można podawać niemowlętom. ü Olej z pestek dyni, oprócz stosowania go w kuchni, można używać również w kosmetyce. ü 870 kg to nowy rekord Polski dla najcięższej dyni olbrzymiej, odnotowany podczas 16. Dolnośląskiego Festiwalu Dyni. METRYCZKA Królestwo: rośliny Rząd: dyniowce Rodzina: dyniowate Rodzaj: dynia Gatunki: dynia olbrzymia ( Cucurbita ma- xima ) , dynia piżmowa (Cucurbita moscha- ta) , dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) Zbiór w Polsce: 68-71 tys. ton rocznie Powierzchnia upraw w Polsce: 1,8 tys. ha BUTTERNUT: zupa, purée, pieczenie, duszenie, ciasto, placki, marynaty, surówki MUSCAT: surówki, sok, zupa, purée, pieczenie, duszenie, cia- sto, placki, marynaty NELSON: pieczenie, zupa, duszenie, placki, ciasto, marynaty, surówki

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz