SUKCES PO POZNAŃSKU 1/2024

| STYCZEŃ 2024 KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI SKŁADNIKI: 8 czerwonych cebul, 6 łyżek oleju, 1 szklanka wina na grzaniec, 200 ml wody, 4 łyżki miodu, 4 łyżki octu balsamicznego PRZYGOTOWANIE: Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Zeszklić. Zalać winem i wodą, posłodzić miodem, wymieszać i dusić na małym ogniu przez ok. 60 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać ocet balsamiczny. Wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Można podawać na ciepło lub zimno, lub przechowywać w lodówce zamknięte w słoik. SOS Z ANCHOIS SKŁADNIKI: 90 g drobno siekanej szalotki, 1 obrany ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, 200 g filetów z anchois, 4 łyżeczki oliwy, 3-4 łyżki soku z cytry, 4 łyżki siekanej pietruszki naciowej PRZYGOTOWANIE: Szalotkę i czosnek podsmażamy krótko na rozgrzanym maśle. Filety z sardeli osuszamy i miksujemy ze wszystkimi składnikami. Dodajemy pietruszkę. 69

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz