SUKCES PO POZNAŃSKU 2/2024

| LUTY 2024 GWIAZDKI MICHELIN W HOTELU SHUUM… ZDJĘCIA: HOTEL SHUUM, JOANNA MAŁECKA W hotelu Shuum w Kołobrzegu odbyła się pierwsza kolacja degustacyjna z gwiazdkami Michelin. Menu przygotował szef duńskiej Restauracji Substans odznaczonej Michelin – Rene Mammen. Kolacja była ostatnią z cyklu kolacji degustacyjnych w Shuum Hotel „Przez zmysły do Błogostanu” roku 2023. Menu składało się z 11 pozycji podanych w 6 turach. O dobór win zadbali Beata Ławrukajtis Head sommelier w Shuum i Tomasz Kolecki prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Prowadzącym wieczór był Grzegorz Łapanowski. Pierwszą propozycja była ostryga z sake i koprem włoskim podana na kruszonym lodzie, Ikra śledziową z ponzu i żółtkiem jaja, langustynka z maliną i różą i kalmary z marchewką i kolendrą. Intensywne i oryginalne smaki podbiło Chablis od Boucharda. Kolejny był homar z pomidorem i werbeną oraz kawior z burakiem i orzechem laskowym. Połączenie świeżości i delikatności owoców morza z intensywnością warzyw a w kieliszkach wino Somm Sellection z winnicy Półtorak. W trzeciej kolejności pojawił się krab królewski z kalafiorem i Vin Jaune (wina z regionu Jura we Francji), flądra z kukurydzą i yuzu do tego elegancka biała Rioja Vinas Viejas z Luis Canas. Po krótkiej przerwie podano ziemniaka z serem Havgus o orzechowej nucie i lubczykiem. Ziołowość i delikatność dania podkreślił Shiraz „Los Companieros” od Pikes’a. Żabnica z miso i lejkowiec dęty – grzyb – danie inspirowane kuchnią japońską i Spateburgunder Quint było przedostatnią pozycją wieczoru. Podana na deser marzanka z malinami i śmietanką, który wraz z winem Moscato od Lodaliego było doskonałym zakończeniem wieczoru. Niezwykłe połączenie ryb, owoców morza i ziół i idealna kombinacja smaków i tekstur, która pozwoliła cieszyć się gościom wyjątkowymi doznaniami kulinarnymi. Rok 2024 to kolejne kulinarne wydarzenia w Shuum Hotel. z https://shuumhotel.pl/pl/wydarzenia 94 | W OBIEKTYWIE

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz