SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2020

ZDROWIE I URODA | 49 sukces PO POZNAŃSKU | KWIECIEŃ 2020 że powinniśmy sypiać 8 godzin dziennie, a im wcześniej położymy się spać, tj. ok. godziny 22, tym lepiej będzie regenerował się nasz organizm. Stres jest niestety jednym ze stale towarzyszących nam czynników. Nie dość, że działa prozapalnie, wpływa ne- gatywnie na nasze emocje, to – co gorsza – zmienia nasz mikrobiom i to dość mocno. Ma to również wpływ na nasze samopoczucie mentalne, ponieważ 90% serotoniny (tzw. hormonu szczęścia) wytwarzamy w jelitach. Jeśli ten mechanizm jest zaburzony, to niestety negatywnie wpływa to na nasz nastrój i często prowadzi do depresji. Dlatego ważne jest, abyśmy odnaleźli technikę, która po- zwoli nam skutecznie walczyć ze stresem np. medytacja, joga, aktywność fizyczna, taniec, muzyka. Światło niebieskie emitowane przez ekrany smartfo- nów czy laptopów jest czynnikiem szkodliwym. Dlatego warto zwrócić uwagę na specjalne filtry, okulary z filtrem światła niebieskiego czy też włączyć opcję ograniczenia tego promieniowania w smartfonie (większość modeli ma już tę opcję). Aktywność fizyczna – nie na darmo się mówi „w zdro- wym ciele zdrowy duch”. Tak jest w istocie. Aktywność fizyczna zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo- -naczyniowych, uwrażliwia komórki na insulinę (pre- wencja insulinooporności i cukrzycy, a także otyłości). Należy też pamiętać, że przy wysiłku fizycznym wydzie- lają się też endorfiny – hormony szczęścia, dlatego często po treningu jesteśmy naładowani pozytywną energią. Dla dorosłej osoby WHO zaleca 150 minut aktywności fizycznej o umiarkowanej intensywności tygodniowo. A Ty ile ćwiczysz? Pamiętajmy też, że gdy mamy problemy z kręgosłupem czy bólami mięśniowymi, to najlepiej ćwiczyć pod okiem wykwalifikowanego trenera personalnego, jak również korzystać z usług fizjoterapeuty czy osteopaty. Łączenie tego przynosi często zaskakujące korzyści. DIETA Jesteś tym co jesz, często to słyszymy. Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym powiedzeniem. Jeśli nasze jelita nie funkcjonują dobrze i nie mamy odpowiedniej mikroflory, to to powiedzenie nie jest prawdą, ponieważ nie wchła- niamy tak jak należy składników odżywczych z pokar- mów. Nie jesteś tym co jesz, jesteś tym, co wchłaniasz. Dlatego pamiętajmy, że każdy posiłek, fast food, wyso- koprzetworzona żywność będą niestety działały na naszą szkodę. Po pierwsze – tłuszcze trans, po drugie – sztucz- ne dodatki i konserwanty, po trzecie – wysoki indeks gli- kemiczny – to wszystko są czynniki prozapalne. Dlatego pamiętajmy o świeżych warzywach, owocach, nasionach i pestkach oraz zdrowych tłuszczach roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany, olej z ogórecznika czy wiesiołka jako dodatkowy element). No i ten nieszczęsny cukier – warto powalczyć z tym nałogiem (nawiasem mówiąc, niedobo- ry cynku wywołują łaknienie cukru). CO W MOMENCIE GDY CHORUJEMY? W takich okolicznościach wszystkie wymienione wyżej czynniki są istotne. W mojej pracy z pacjentami dopaso- wując indywidualnie model żywieniowy i odpowiednią suplementację, wprowadzamy chorobę w trwałą remisję. Nieważnie czy jest to nadciśnienie, insulinooporność i trudności z odchudzaniem, niepłodność u kobiet, Hashimoto, choroby jelit, zgaga czy trądzik. Dojście do przyczyny źródłowej objawów i choroby daje nam możliwość wyeliminowania czynnika sprawczego cho- roby! Obecnie na naszym rynku medycznym jest bardzo szeroki wachlarz narzędzi diagnostycznych w postaci badań, to powoduje, że nasze podejście do pacjenta jest kompleksowe i celowane, indywidualne. Ważne aby pacjentowi pomóc i poprawić jego komfort życia. Ale to już w gabinecie lub na konsultacji on-line. z

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz