SUKCES PO POZNAŃSKU 4/2020

48 | ZDROWIE I URODA sukces PO POZNAŃSKU | KWIECIEŃ 2020 ODPORNOŚĆ N ie od dziś funkcjonuje powiedzenie, że nasza odporność bierze się z jelit. Jest w tym ogrom prawdy, bo w zależności od tego, jakie bakterie zamieszkują nasze jelita, taki jest nasz statut zdrowotny. To nasza najważniejsza bariera przed wszelkimi pato- genami, niezależnie czy są to bakterie, grzyby, pasożyty czy wirusy. Dobra wiadomość jest taka, że możemy nasz mikrobiom jelitowy zmieniać. Jak? Dietą, stylem życia i odpowiednio dobraną suplementacją, nawet w momen- cie, kiedy w świetle jelita w przewadze bytują te „złe”, potencjalnie chorobotwórcze bakterie. Do tego służą odpowiednie narzędzia diagnostyczne i dobór prepara- tów probiotycznych. Kolejnym ważnym aspektem jest odpowiednia podaż witamin i minerałów. Chcielibyśmy bardzo, żeby było można to było zrealizować z diety, niestety nie zawsze jest to możliwe. Po pierwsze, często występują u nas pro- blemy z wchłanianiem składników odżywczych właśnie Niezależnie od tego jak wyposażyła nas natura przekazując geny po rodzicach, to jak będzie wyglądał nasz system odpornościowy, zależy w dużej mierze od nas. To, jak o siebie dbamy, jest wyznacznikiem naszej kondycji fizycznej, psychicznej i zdrowotnej. sukces PO POZNAŃSKU | MATERIAŁ PROMOCYJNY ze względu na dysbiozę w jelitach. Po drugie, występują u nas polimorfizmy genetyczne (mutacje), które nie po- zwalają w pełni przekształcić witamin z grupy B z form nieaktywnych w aktywne (w grupie osób, gdzie w rodzi- nie występują choroby układu krążenia, zawały serca, udary). Po trzecie, nasze obecne pożywienie jest coraz uboższe w minerały ze względu na wyjałowienie gleby, szczególnie jeśli chodzi o selen i cynk. Cynk jest szalenie istotnym mikroelementem w budo- waniu naszej odporności. Jest odpowiedzialny za odpor- ność śluzówkową, czyli jelita i drogi oddechowe (katar, kaszel, zapalenie płuc i oskrzeli). Im mniejszy poziom cynku, tym gorzej przechodzimy takie infekcje, nawet wirusowe. Jest to obowiązkowy suplement przy obecnej pandemii koronawirusa. Słynna witamina D3. Niegdyś sądzono, że witamina D3 jest nam potrzebna do budowania kośćca i zębów. Teraz wiemy, że każda komórka w naszym ciele posia- da receptory do jej pobierania. W najlepszej sytuacji są osoby, które stale w zimie przyjmowały witaminę D3. Ci, którzy tego nie robili, niestety nie mogą liczyć na jej optymalny poziom w organizmie. W tej chwili WHO za- leca suplementację witaminy D3 przez cały rok, nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Przy dużych niedoborach, WHO zaleca dawkę nawet do 10 tys. IU na dobę. STYL ŻYCIA Musimy mieć świadomość, że rytm dobowy jest bardzo istotny i ma wpływ na nasze funkcjonowanie. Jednym z ważniejszych elementów jest higiena snu. Pamiętajmy, AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA – NIE NA DARMO SIĘ MÓWI „W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH”. I TAK JEST W ISTOCIE MGR ALICJA BRODOWIAK Dietetyk kliniczny, Prezes Zarządu Centrum Medycznego Synergy Clinic. Absolwentka Politechniki Poznańskiej i Uniwersytetu Medycz - nego w Poznaniu. Od lat zajmuje się tematem dietetyki i wyprowadzaniem organizmu z cho - rób na podstawie diety. Ukończyła wiele kursów w miejscach takich jak: Cambridge Diagnostics, Gr-Med., Instytut Mikroekologii, Nova Group, Filorga, Barbell Kitchen, Ajwen, Vitaimmun, Diagnostyka dla Dietetyka, Alab Laboratories, Dietetyka według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, Centrum Szkoleń Sportowych, Akademia Dietetyki. Specjalizuje się w alergiach opóźnionych (wcześniej IgG, obecnie IgG-zależnych i IgA-zależnych) oraz alergiach pierwszego stopnia, mikrobiotą je - litową, obciążeniami organizmu różnego typu oraz prowadzeniem interdyscyplinarnym w chorobach autoagresywnych.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz